JABŁKA PRAŻONE Z CYNAMONEM


Składniki

  • 4 kg soczystych słodkich jabłek
  • 50 dag cukru
  • 1 duża cytryna
  • 1 łyżka cynamonu w proszku
  • 1 szklanka wody

Etapy przygotowania

  • Jabłka umyć, osuszyć, obrać, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w grubą kostkę (obieranie i krojenie musi przebiegać szybko, aby jabłka nie ściemniały), pokrojone jabłka od razu skropić sokiem z cytryny (zachowają ładny świeży wygląd), włożyć do garnka, podlać szklanką wody, często mieszając gotować (prażyć) pod przykryciem na małym ogniu do czasu, aż zaczną się rozgotowywać, następnie do jabłek dodać cukier, przemieszać, gotować (prażyć) jeszcze około 20 minut, pod koniec gotowania całość oprószyć cynamonem, przemieszać (jabłka są gotowe gdy większa ich część jest całkowicie rozgotowana, a część pozostała jeszcze w kawałkach).
  • Gorącymi jabłkami napełnić słoiczki, słoiczki zakręcić, pasteryzować 10 minut Zobacz; Rady dotyczące przetworów słoikowych.

 

Info Kulinarka

Wyśmienite do drobiu i wieprzowiny, znakomite do ciast i zapiekanego ryżu, doskonałe na farsz do naleśników

Kulinarek poleca; Rady dotyczące przetworów słoikowych ; Rady dotyczące owoców ; Rady dotyczące jabłek ; Rady dotyczące przypraw ; Właściwości lecznicze owoców ; Właściwości lecznicze przypraw

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]