WĄTRÓBKA DUSZONA Z JABŁKIEM I CEBULĄ


Składniki

  • 50 dag wątróbki cielęcej lub wieprzowej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 cebule
  • 2 winne jabłka
  • 1/4 szklanki soku jabłkowego
  • 5 łyżek masła
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek natki pietruszki

Etapy przygotowania

  • Wątróbkę oczyścić z błony, opłukać, włożyć do naczynia, zalać mlekiem, odstawić na 60 minut, cebulę obrać, pokroić w talarki, odstawić, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, odstawić.
  • Jabłka umyć, obrać, przekroić na połowę, usunąć gniazda nasienne, pokroić na plasterki i od razu obsmażyć na 2 łyżkach rozgrzanego masła.
  • Namoczoną wątróbkę wyjąć z mleka, osuszyć, pokroić w plastry grubości około 2 cm, obtoczyć w mące, obsmażyć po 2 – 3 minuty z każdej strony na pozostałym dobrze rozgrzanym maśle, do obsmażonej wątróbki dodać pokrojoną cebulę, delikatnie przemieszać, chwilę przesmażyć, całość oprószyć majerankiem, solą i pieprzem, podlać sokiem jabłkowym, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut, następnie dodać obsmażone jabłka, całość delikatnie przemieszać, dusić jeszcze około 5 minut.
  • Wątróbkę podawać na ciepło z cebulą i jabłkami, przybrać gałązką natki pietruszki.
  •  

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące jabłek ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze owoców

Kulinarek poleca; Wątróbkę smażoną z jabłkiem i cebulą ; Wątróbkę smażoną z winogronem i cebulą

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]