WĄTRÓBKA SMAŻONA Z JABŁKIEM I CEBULĄ


Składniki

  • 50 dag wątróbki cielęcej lub wieprzowej
  • 2 cebule
  • 2 winne jabłka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki koniaku
  • 2 łyżki masła
  • olej
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek natki pietruszki

Etapy przygotowania

  • Wątróbkę oczyścić z błony, opłukać, osuszyć, pokroić w plastry grubości około 2 cm, obtoczyć w mące (część mąki pozostawić do oprószenia cebuli), smażyć na rozgrzanym oleju po 2 – 3 minuty z każdej strony, oprószyć solą i pieprzem, odstawić w ciepłe miejsce.
  • Cebulę obrać, pokroić w plasterki, plasterki podzielić na kółka, oprószyć mąką, rozgrzać olej, usmażyć na złocisty kolor, usmażoną cebulę osączyć z oleju, odstawić w cieple miejsce.
  • Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na plasterki (krążki), obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym maśle, skropić koniakiem, odstawić w ciepłe miejsce.
  • Wątróbkę podawać na ciepło obłożoną jabłkami i cebulą, przybrać gałązką natki pietruszki.
  •  

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące jabłek ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze owoców ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Wątróbkę duszoną z jabłkami i cebulą ; Wątróbka smażona z winogronem i cebulą

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]