Składniki
- 50 dag wątróbki cielęcej lub wieprzowej
- 2 cebule
- 2 winne jabłka
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki koniaku
- 2 łyżki masła
- olej
- sól, pieprz
- kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Wątróbkę oczyścić z błony, opłukać, osuszyć, pokroić w plastry grubości około 2 cm, obtoczyć w mące (część mąki pozostawić do oprószenia cebuli), smażyć na rozgrzanym oleju po 2 – 3 minuty z każdej strony, oprószyć solą i pieprzem, odstawić w ciepłe miejsce.
- Cebulę obrać, pokroić w plasterki, plasterki podzielić na kółka, oprószyć mąką, rozgrzać olej, usmażyć na złocisty kolor, usmażoną cebulę osączyć z oleju, odstawić w cieple miejsce.
- Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na plasterki (krążki), obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym maśle, skropić koniakiem, odstawić w ciepłe miejsce.
- Wątróbkę podawać na ciepło obłożoną jabłkami i cebulą, przybrać gałązką natki pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące jabłek ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze owoców ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Wątróbkę duszoną z jabłkami i cebulą ; Wątróbka smażona z winogronem i cebulą