DORSZ PO GRECKU


Składniki

  • 1 kg filetów z dorsza
  • 3 duże marchewki
  • 3 cebule
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 1/2 selera
  • 1 duża cytryna
  • 1 jajko
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 ziarenka pieprzu
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki mielonej słodkiej papryki
  • olej
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek natki pietruszki

Etapy przygotowania

  • Filety z dorsza dokładnie umyć, oczyścić z ości, osuszyć papierowym ręcznikiem, podzielić na duże kawałki, od razu z obu stron skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, odstawić pod przykryciem na około 15 minut.
  • Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, opłukać, osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odstawić, cebulę obrać, pokroić w cienkie plasterki, por oczyścić, pokroić w plasterki, odstawić, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, odstawić.
  • W rondlu rozgrzać 4 łyżki oleju, dodać starte i pokrojone w plasterki warzywa, mieszając smażyć je około 6 minut, następnie do warzyw dodać listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego, ziarenka pieprzu, koncentrat pomidorowy, całość oprószyć słodką papryką, przemieszać, podlać niewielką ilością gorącej przegotowanej wody, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 40 minut, co jakiś czas mieszając, pod koniec duszenia warzywa przyprawić solą i pieprzem.
  • Przygotowane filety panierować kolejno w roztrzepanym jajku i mące, smażyć od razu na rozgrzanym oleju z obu stron na złocisty kolor Zobacz Info; Rady dotyczące smażenia ryb.
  • Usmażone ryby ułożyć na półmisku, nakryć je duszonymi warzywami, przybrać gałązką natki pietruszki, podawać na ciepło lub zimno.


Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące smażenia ryb ; Rady dotyczące ryb ;  Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze ryb ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]