Składniki
- 80 dag filetów z dorsza
- 3 duże pomidory
- 4 cebulki szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża cytryna
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 listek laurowy
- 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki oliwy
- sól, świeżo mielony czarny pieprz
Etapy przygotowania
- Filety z dorsza dokładnie umyć, oczyścić z ości, osuszyć papierowym ręcznikiem, podzielić na duże kawałki, od razu z obu stron skropić sokiem z cytryny, posypać świeżo mielonym pieprzem, odstawić pod przykryciem na około 15 minut.
- Pomidory sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, pokroić w drobną kostkę, cebulki obrać, drobno posiekać, czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, posiekać.
- Na dużej patelni rozgrzać oliwię, na oliwie zeszklić posiekaną cebulkę, na cebulkę ułożyć obtoczone w mące przygotowane kawałki dorsza, smażyć z jednej strony około 4 minut Zobacz Info; Rady dotyczące smażenia ryb, następnie filety odwrócić rozprowadzić na nich przeciśnięty przez praskę czosnek, ułożyć pokrojone w kostkę pomidory, dodać listek laurowy, całość oprószyć połową posiekanej natki pietruszki, podlać winem, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut, pod koniec duszenia przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.
- Rybę podawać na ciepło wraz z sosem pomidorowym, wierzch posypać pozostałą posiekaną natką pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące smażenia ryb ; Rady dotyczące ryb ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące wina ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ryb ; Właściwości lecznicze oliwy