DORSZ DUSZONY W POMIDORACH


Składniki

  • 80 dag filetów z dorsza
  • 3 duże pomidory
  • 4 cebulki szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cytryna
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 listek laurowy
  • 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz

Etapy przygotowania

  • Filety z dorsza dokładnie umyć, oczyścić z ości, osuszyć papierowym ręcznikiem, podzielić na duże kawałki, od razu z obu stron skropić sokiem z cytryny, posypać świeżo mielonym pieprzem, odstawić pod przykryciem na około 15 minut.
  • Pomidory sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, pokroić w drobną kostkę, cebulki obrać, drobno posiekać, czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, posiekać.
  • Na dużej patelni rozgrzać oliwię, na oliwie zeszklić posiekaną cebulkę, na cebulkę ułożyć obtoczone w mące przygotowane kawałki dorsza, smażyć z jednej strony około 4 minut Zobacz Info; Rady dotyczące smażenia ryb, następnie filety odwrócić rozprowadzić na nich przeciśnięty przez praskę czosnek, ułożyć pokrojone w kostkę pomidory, dodać listek laurowy, całość oprószyć połową posiekanej natki pietruszki, podlać winem, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut, pod koniec duszenia przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.
  • Rybę podawać na ciepło wraz z sosem pomidorowym, wierzch posypać pozostałą posiekaną natką pietruszki.

 

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące smażenia ryb ; Rady dotyczące ryb ;  Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące wina ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ryb ; Właściwości lecznicze oliwy

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]