KARP PIECZONY W SOSIE MIODOWYM


Składniki

  • 6 dzwonka karpia
  • imbir
  • cynamon
  • gałka muszkatołowa
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • olej do smażenia

Składniki na sos

  • 4 łyżki miodu
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina

Składniki dodatkowe

  • kilka gałązek natki pietruszki

Etapy przygotowania

  • Karpia opłukać, oczyścić z łusek, osuszyć, oprószyć imbirem, cynamonem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem, ułożyć na talerzu, talerz owinąć folią aluminiową, odstawić na około 90 minut do lodówki, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, odstawić.
  • Na patelni rozgrzać olej, na rozgrzanym oleju obsmażyć z każdej strony porcje ryby wyjęte z lodówki Zobacz Info; Rady dotyczące smażenia ryb, obsmażone porcje ułożyć w żaroodpornym naczyniu, naczynie (bez przykrycia) wstawić na około 20 minut do piekarnika nagrzanego to temp. 180 stopni C.
  • Sos; na suchą patelnię wsypać cukier, podgrzewać na małym ogniu do czasu, aż się rozpuści, następnie dodać masło i miód, mieszając podgrzewać dalej na małym ogniu około 2 minut, następnie wlać wino, przemieszać, gotować do czasu, aż połowa wina odparuje, dodać śmietanę, przemieszać, zagotować, odstawić.
  • Upieczone porcje karpia podawać na ciepło, polane gorącym sosem, przybrane gałązką natki pietruszki.

 

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące ryb ; Rady dotyczące smażenia ryb ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze ryb ; Właściwości lecznicze przypraw ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Karpia smażonego w panierce tradycyjnej

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]