Składniki
- 6 dzwonka karpia
- imbir
- cynamon
- gałka muszkatołowa
- sól, świeżo mielony pieprz
- olej do smażenia
Składniki na sos
- 4 łyżki miodu
- 4 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki masła
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
Składniki dodatkowe
- kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Karpia opłukać, oczyścić z łusek, osuszyć, oprószyć imbirem, cynamonem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem, ułożyć na talerzu, talerz owinąć folią aluminiową, odstawić na około 90 minut do lodówki, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, odstawić.
- Na patelni rozgrzać olej, na rozgrzanym oleju obsmażyć z każdej strony porcje ryby wyjęte z lodówki Zobacz Info; Rady dotyczące smażenia ryb, obsmażone porcje ułożyć w żaroodpornym naczyniu, naczynie (bez przykrycia) wstawić na około 20 minut do piekarnika nagrzanego to temp. 180 stopni C.
- Sos; na suchą patelnię wsypać cukier, podgrzewać na małym ogniu do czasu, aż się rozpuści, następnie dodać masło i miód, mieszając podgrzewać dalej na małym ogniu około 2 minut, następnie wlać wino, przemieszać, gotować do czasu, aż połowa wina odparuje, dodać śmietanę, przemieszać, zagotować, odstawić.
- Upieczone porcje karpia podawać na ciepło, polane gorącym sosem, przybrane gałązką natki pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące ryb ; Rady dotyczące smażenia ryb ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze ryb ; Właściwości lecznicze przypraw ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Karpia smażonego w panierce tradycyjnej