KARP SMAŻONY W PANIERCE TRADYCYJNEJ


Składniki

  • 6 dzwonka karpia
  • 1 cytryna
  • 1 jajko
  • 1 szklanka tartej bułki
  • 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżki mleka
  • olej
  • przyprawa do ryb
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • kilka gałązek natki pietruszki

Etapy przygotowania

  • Karpia opłukać, oczyścić z łusek, osuszyć, skropić sokiem wyciśniętym z cytryny, oprószyć przyprawą do ryb, solą i pieprzem, ułożyć na talerzu, owinąć folią aluminiową, odstawić na około 60 minut do lodówki.
  • Na patelni mocno rozgrzać sporą ilość oleju, porcje ryby, wyjęte z lodówki, panierować kolejno, w mące, w jajku rozmieszanym z mlekiem, w tartej bułce, smażyć od razu po opanierowaniu z każdej strony na złocisty kolor Zobacz Info; Rady dotyczące smażenia ryb, usmażone porcje ryby przełożyć do żaroodpornego naczynia, naczynie przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni C, podgrzewać około 10 minut, aby ryba doszła w środku.
  • Podawać na ciepło lub zimno, przybrać gałązką natki pietruszki.

 

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące ryb ; Rady dotyczące smażenia ryb ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze ryb ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Karpia pieczonego w sosie miodowym

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]