Składniki
- 6 dzwonka karpia
- 1 cytryna
- 1 jajko
- 1 szklanka tartej bułki
- 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżki mleka
- olej
- przyprawa do ryb
- sól, świeżo mielony pieprz
- kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Karpia opłukać, oczyścić z łusek, osuszyć, skropić sokiem wyciśniętym z cytryny, oprószyć przyprawą do ryb, solą i pieprzem, ułożyć na talerzu, owinąć folią aluminiową, odstawić na około 60 minut do lodówki.
- Na patelni mocno rozgrzać sporą ilość oleju, porcje ryby, wyjęte z lodówki, panierować kolejno, w mące, w jajku rozmieszanym z mlekiem, w tartej bułce, smażyć od razu po opanierowaniu z każdej strony na złocisty kolor Zobacz Info; Rady dotyczące smażenia ryb, usmażone porcje ryby przełożyć do żaroodpornego naczynia, naczynie przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni C, podgrzewać około 10 minut, aby ryba doszła w środku.
- Podawać na ciepło lub zimno, przybrać gałązką natki pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące ryb ; Rady dotyczące smażenia ryb ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze ryb ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Karpia pieczonego w sosie miodowym