SAŁATKA WARZYWNA Z JAJKIEM W SOSIE JOGURTOWYM


Składniki

  • 1 kalafior
  • 3 duże pomidory
  • 4 jajka
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól

Składniki na sos

  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 1 mały słoiczek majonezu
  • sól

Etapy przygotowania

  • Kalafior umyć, podzielić na różyczki, włożyć do osolonego wrzątku, doprowadzić do ponownego wrzenia wody, gotować (blanszować) 5 minut Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania warzyw, Rady dotyczące warzyw, osączyć, ostudzić.
  • Jajka ugotować na twardo Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania jajek, ostudzić, obrać ze skorupek, pokroić na ćwiartki, pomidory umyć, osuszyć, pokroić na ćwiartki, szczypiorek opłukać, osuszyć, posiekać.
  • Sos; jogurt połączyć z majonezem, przyprawić do smaku szczyptą soli, dokładnie wymieszać.
  • Różyczki kalafiora ułożyć na dużym płaskim talerzu lub na półmisku, na kalafiorze ułożyć na przemian ćwiartki pomidorów i ugotowanych jajek, całość polać przygotowanym sosem jogurtowym, posypać posiekanym szczypiorkiem.

 

Info Kulinarka

Kalafior można zastąpić brokułem lub wymieszać ze sobą różyczki obu tych warzyw, sałatka będzie pięknie wyglądała i wyśmienicie smakowała, idealnie sprawdzi się jako przystawka na letnie przyjęcia

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania warzyw ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące jajek ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze jajek ; Właściwości lecznicze ziół

Kulinarek poleca; Sos jogurtowy z ogórkiem ; Sos jogurtowy z papryką ; Sosy do sałatek i surówek

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]