-      1 kalafior
-      3 duże pomidory
-      4 jajka
-      250 ml jogurtu naturalnego
-      1 mały słoiczek majonezu
-      1 pęczek szczypiorku
-      sól
Etapy przygotowania
-      Kalafior umyć, podzielić na różyczki, włożyć do osolonego wrzątku, doprowadzić do ponownego wrzenia wody, gotować (blanszować) 5 minut Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania warzyw, Rady dotyczące warzyw, osączyć, ostudzić.
-      Jajka ugotować na twardo Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania jajek, ostudzić, obrać ze skorupek, pokroić na ćwiartki, pomidory umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki, szczypiorek opłukać, osuszyć, posiekać (2 – 3 łyżki pozostawić do posypania wierzchu).
-      Sos; jogurt połączyć z majonezem, przyprawić do smaku szczyptą soli, dokładnie wymieszać.
-      Różyczki kalafiora połączyć z pomidorami i jajkiem, dodać szczypior, polać sosem, wymieszać, wierzch oprószyć pozostawionym szczypiorem, można też ułożyć na dużym płaskim talerzu lub na półmisku, na kalafiorze ułożyć na przemian ćwiartki pomidorów i ugotowanych jajek, całość polać przygotowanym sosem jogurtowym, posypać posiekanym szczypiorkiem.
Info Kulinarka
Kalafior można zastąpić brokułem lub wymieszać ze sobą różyczki obu tych warzyw, sałatka będzie pięknie wyglądała i wyśmienicie smakowała, idealnie sprawdzi się jako przystawka na letnie przyjęcia
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania warzyw ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące jajek ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze jajek ; Właściwości lecznicze ziół
Kulinarek poleca; Sos jogurtowy z ogórkiem ; Sos jogurtowy z papryką ; Sosy do sałatek i surówek