Składniki
- 60 dag mielonej cielęciny
- 20 dag pieczarek
- 5 ząbków czosnku
- 2 pory
- 2 papryki czerwone
- 1 kalarepka
- 1 pęczek szczypiorku
- 2 łyżeczki słodko-pikantnego sosu chili
- 5 łyżek sosu sojowego
- 6 łyżek oleju
- curry
- słodka i ostra papryka
Etapy przygotowania
- Pieczarki oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić w plasterki, czosnek obrać, posiekać, pory oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić w ukośne plasterki, papryki umyć, osuszyć, przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę, kalarepkę oczyścić, opłukać, pokroić w cienkie słupki (na zapałkę), szczypiorek opłukać, osuszyć, posiekać.
- Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, na rozgrzany olej włożyć pokrojone pieczarki, posiekany czosnek, pokrojone pory, pokrojone papryki i pokrojoną kalarepkę, mieszając, smażyć 5 minut, odstawić.
- Na drugiej patelni rozgrzać pozostały olej, na rozgrzany olej włożyć mieloną cielęcinę, mieszając, smażyć około 15 minut, aż mięso przybierze grudkowatą konsystencję, do podsmażonego mięsa dodać podsmażone warzywa, przemieszać, przyprawić sosem chili, sosem sojowym, curry oraz słodką i ostrą papryką, ponownie przemieszać, mieszając, smażyć jeszcze około 15 minut.
- Potrawkę podawać na gorąco, wierzch posypać posiekanym szczypiorkiem.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące czosnku ; Rady dotyczące papryki ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Potrawkę mięsną z kwaszoną kapustą