Składniki
- 90 dag kiszonej kapusty
- 60 dag mięsa wołowego
- 4 duże ziemniaki
- 2 duże marchewki
- 2 duże pomidory
- 2 duże cebule
- 1 mała pietruszka
- 1 łyżka oleju
- 2 listki laurowe
- sól, pieprz
- kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Kapustę odcisnąć, opłukać 2 razy w zimnej wodzie, dokładnie odcisnąć, pokroić, odstawić, ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w dużą kostkę, włożyć do garnka, zalać zimna wodą, podgotować Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, odstawić, marchewki obrać, opłukać, odstawić, pomidory umyć, pokroić w dużą kostkę, odstawić, cebulę obrać, pokroić w małą kostkę, odstawić, pietruszkę obrać, opłukać, odstawić.
- Mięso umyć, włożyć do garnka, zalać wrzącą wodą, zagotować Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania mięsa, zebrać powstałe “szumowiny”, dodać obrane marchewki, obraną pietruszkę, listki laurowe, przyprawić solą i pieprzem, gotować pod przykryciem na małym ogniu do czasu, aż mięso będzie miękkie, ugotowane mięso i marchewki wyjąć z wywaru, ostudzić, pokroić w kostkę, odstawić, wywar przecedzić, odstawić.
- Kapustę włożyć do garnka, zalać gorącym wywarem, dodać pokrojone mięso, przemieszać, gotować pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, dodać podgotowane ziemniaki i zarumienioną na oleju pokrojoną cebulę, przemieszać, gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż kapusta i ziemniaki będą miękkie, następnie dodać ugotowane, pokrojone marchewki, pokrojone pomidory, przyprawić solą i pieprzem, przemieszać, dusić jeszcze około 5 minut.
- Potrawkę podawać na gorąco, przybrać gałązką natki pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące gotowania mięsa ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ziemniaków ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące oleju ; Rady dotyczące przypraw ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Potrawkę mięsną z warzywami