Składniki
- 8 dużych plastrów wędzonej szynki (najlepiej okrągłej)
- 1 pęczek szczypiorku
- 6 jajek
- 2 łyżki chrzanu (chrzan na kwasku ze słoiczka)
- 4 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Składniki dodatkowe
- kilka gałązek koperku
Etapy przygotowania
- Szczypiorek opłukać osuszyć, odłożyć 8 długich liści szczypiorku do wiązania mieszków, pozostały szczypiorek drobno posiekać, koperek opłukać, osuszyć, odłożyć.
- Jajka ugotować na twardo Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania jajek, ugotowane wystudzić obrać ze skorupek, posiekać w drobną kostkę.
- Sałatka; posiekane jajka połączyć z chrzanem i majonezem, dodać posiekany szczypiorek, przyprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
- Porcje sałatki ułożyć na środku każdego plastra szynki, z plastrów szynki utworzyć (uformować) mieszki, każdy mieszek związać liściem odłożonego szczypiorku.
- Mieszki ułożyć na półmisku, udekorować gałązkami koperku.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące jajek ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze jajek ; Właściwości lecznicze ziół
Kulinarek poleca; Roladki z szynki ; Roladki z szynki w sosie ogórkowym ; Roladki z sałaty