Składniki
- 6 dużych plastrów gotowanej szynki
- 30 dag ziołowego twarożku homogenizowanego
- 4 jajka
- 2 szklanki bulionu warzywnego z kostki
- 6 łyżeczek żelatyny
- 3 łyżeczki chrzanu
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz
Składniki na sos
- 4 ogórki konserwowe
- 2 marynowane papryki
- 1/2 szklanki majonezu
- 4 łyżki śmietany
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnego bulionu, odstawić na 15 minut aby spęczniała.
- Jajka ugotować na twardo, włożyć do zimnej wody Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania, wystudzić, obrać ze skorupek, posiekać, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, posiekać (kilka gałązek pozostawić do dekoracji).
- Spęczniałą żelatynę podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając, aż się rozpuści, 4 łyżeczki rozpuszczonej żelatyny wlać do twarożku, twarożek przemieszać, resztę żelatyny wlać do pozostałego bulionu, dodać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać, odrobiną bulionu z żelatyną i natką pietruszki, wylać spód półmiska, półmisek wstawić do lodówki aby galareta stężała, resztę bulionu odstawić.
- Twarożek z żelatyną połączyć z posiekanymi jajkami, dodać chrzan, wymieszać, przyprawić solą i pieprzem.
- Plastry szynki posmarować przygotowanym twarożkiem, zawinąć ciasno w ruloniki (roladki).
- Półmisek wyjąć z lodówki, na warstwie stężałej galaretki ułożyć przygotowane roladki, całość schłodzić w lodówce, następnie zalać tężejącym bulionem, ponownie wstawić do lodówki aby galareta całkowicie stężała.
- Sos; ogórki i papryki osaczyć z zalewy, ogórki drobno posiekać, papryki pokroić w drobną kostkę, majonez połączyć z śmietaną, dodać posiekane ogórki i pokrojone papryki, dokładnie wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem, schłodzić w lodówce.
- Schłodzone roladki w galarecie podawać na półmisku, udekorować sosem, przybrać gałązkami natki pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące jajek ; Właściwości lecznicze jajek
Kulinarek poleca; Roladki z szynki ; Roladki z sałaty
Kulinarek poleca; Przetwory