Składniki
- 6 dużych plastrów gotowanej szynki
- 30 dag naturalnego twarożku homogenizowanego
- 3 pomidorki koktajlowe
- 1 słoiczek drylowanych czarnych oliwek
- 1 słoiczek marynowanej mini kukurydzy
- 4 jajka
- 2 szklanki bulionu warzywnego z kostki
- 6 łyżeczek żelatyny
- 1 łyżeczka chrzanu
- 1 pęczek koperku
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnego bulionu, odstawić na 15 minut aby spęczniała.
- Jajka ugotować na twardo, włożyć do zimnej wody Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania, wystudzić, obrać ze skorupek, posiekać, pomidorki umyć, osuszyć pokroić w plasterki, oliwki i kukurydzę osączyć z zalewy, koperek opłukać, osuszyć, posiekać (kilka gałązek pozostawić do dekoracji).
- Spęczniałą żelatynę podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając, aż się rozpuści, 4 łyżeczki rozpuszczonej żelatyny wlać do twarożku, twarożek przemieszać, resztę żelatyny wlać do pozostałego bulionu, dodać posiekany koperek, wymieszać (1 łyżeczkę koperku dodać do twarożku, twarożek przemieszać), odrobiną bulionu z żelatyną i koperkiem, wylać spód półmiska, półmisek wstawić do lodówki aby galareta stężała, resztę bulionu odstawić.
- Twarożek z żelatyną i koperkiem, połączyć z jajkami, dodać chrzan, wymieszać, przyprawić solą i pieprzem.
- Plastry szynki posmarować przygotowanym twarożkiem, zawinąć ciasno w ruloniki (roladki).
- Półmisek wyjąć z lodówki, na warstwie stężałej galaretki ułożyć przygotowane roladki, udekorować je plasterkami pomidorków, osączonymi z zalewy oliwkami i kolbami mini kukurydzy, całość schłodzić w lodówce, następnie zalać tężejącym bulionem, ponownie wstawić do lodówki aby galareta całkowicie stężała.
- Schłodzone roladki w galarecie podawać na półmisku, przybrać gałązkami koperku.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące pomidorów ; Właściwości lecznicze warzyw
Kulinarek poleca; Roladki z szynki w sosie ogórkowym ; Roladki z sałaty