Składniki
- 4 kotlety schabowe z kostką
- 10 dag sera mozzarella
- 1 duży pomidor
- 2 gałązki bazylii
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Kotlety oczyścić z włókien, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, z obu stron lekko rozbić dłonią, oprószyć solą i pieprzem, smażyć na mocno rozgrzanym oleju po 4 minuty z każdej strony, przełożyć do żaroodpornego naczynia.
- Ser pokroić na 4 grube plastry, pomidor umyć, osuszyć, pokroić na 4 grube plastry, gałązki bazylii opłukać, osuszyć, z 1 gałązki oderwać listki.
- Na każdym kotlecie ułożonym w żaroodpornym naczyniu, ułożyć plaster sera, na serze ułożyć po 2 listki bazylii i nakryć je plastrem pomidora, zapiekać 10 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia.
- Kotlety podawać na ciepło, przybrane gałązką bazylii.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące pieczenia mięsa ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Marchewkę duszoną w pomidorach ; Pomidory duszone w cebuli i czosnku