KOTLETY SCHABOWE Z POMIDOREM ZAPIEKANE W MOZZARELLI


Składniki

  • 4 kotlety schabowe z kostką
  • 10 dag sera mozzarella
  • 1 duży pomidor
  • 2 gałązki bazylii
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Kotlety oczyścić z włókien, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, z obu stron lekko rozbić dłonią, oprószyć solą i pieprzem, smażyć na mocno rozgrzanym oleju po 4 minuty z każdej strony, przełożyć do żaroodpornego naczynia.
  • Ser pokroić na 4 grube plastry, pomidor umyć, osuszyć, pokroić na 4 grube plastry, gałązki bazylii opłukać, osuszyć, z 1 gałązki oderwać listki.
  • Na każdym kotlecie ułożonym w żaroodpornym naczyniu, ułożyć plaster sera, na serze ułożyć po 2 listki bazylii i nakryć je plastrem pomidora, zapiekać 10 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia.
  • Kotlety podawać na ciepło, przybrane gałązką bazylii.


Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące pieczenia mięsa ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Marchewkę duszoną w pomidorach ; Pomidory duszone w cebuli i czosnku

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]