Składniki
- 40 dag kaszy gryczanej
- 20 dag wędzonego boczku w plasterkach
- 2 duże cebule
- 4 jajka
- 1 kostka bulionu grzybowego
- 5 łyżek startego żółtego sera
- 2 łyżki oleju
- tarta bułka
- tymianek
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Kaszę oczyścić, opłukać, cebulę obrać, posiekać, 2/3 boczku pokroić w małą kostkę (pozostałe plastry boczku odłożyć).
- Oczyszczoną i opłukaną kaszę w garnku zalać 3 szklankami zimnej wody, dodać pokruszoną kostkę bulionu grzybowego, gotować na małym ogniu do czasu, aż kasza wchłonie całą wodę, następnie kaszę przykryć, odstawić na około 30 minut.
- Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, na oleju zeszklić posiekaną cebulę, dodać pokrojony boczek, mieszając smażyć, aż z boczku wytopi się część tłuszczu, boczek z cebulą i wytopionym tłuszczem dodać do odstawionej kaszy, przemieszać, wbić jajka, dodać starty ser, przyprawić do smaku tymiankiem, solą i pieprzem, całość dokładnie wymieszać.
- Pozostałym olejem wysmarować żaroodporne naczynie, wysypać je tartą bułką, do naczynia włożyć przygotowaną kaszę, lekko ubić ją łyżką i wyrównać jej wierzch, wierzch kaszy nakryć odłożonymi plasterkami boczku, zapiekać 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące jajek ; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze jajek ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oleju