SAŁATKA RYŻOWA Z PARÓWKAMI


Składniki

  • 40 dag ryżu parboiled
  • 20 dag cienkich parówek
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 4 łyżki oleju
  • tymianek, oregano
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Ryż wsypać do osolonego wrzątku, ugotować na sypko Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania, odcedzić, ostudzić.
  • Parówki obrać z osłonek, pokroić skośnie na kawałki.
  • Paprykę umyć, osuszyć, przekroić na połowę, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paski.
  • Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać pokrojone parówki, smażyć około 5 minut, dodać pokrojone papryki, przyprawić tymiankiem, oregano, solą i pieprzem, smażyć 3 minuty, dodać pomidory z puszki, wymieszać, dusić pod przykryciem 4 minuty, odstawić do wystudzenia.
  • Zimny ryż wymieszać z wystudzonym sosem warzywno-parówkowym, odstawić do lodówki na 30 minut.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Sałatkę warzywną z serem

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]