SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z JAJKIEM


Składniki

  • 80 dag ziemniaków
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku 
  • 6 jajek
  • 2 czerwone cebule
  • 1 ogórek
  • 1 papryka czerwona
  • 1 marchew
  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • 2 łyżki oliwy

Składniki na sos

  • 10 łyżek oliwy
  • 3 łyżki musztardy
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Ziemniaki dokładnie umyć, zagotować osoloną wodę z obranym czosnkiem i tymiankiem, wrzątkiem wody zalać umyte ziemniaki w skórkach i ponownie doprowadzić do wrzenia wody, następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez około 25 minut, po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, przestudzić, obrać ze skórek, pokroić w plasterki Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw.
  • Jajka ugotować na twardo, włożyć do zimnej wody Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania, ostudzić, obrać, pokroić w ósemki.
  • Cebule obrać, pokroić na talarki, ogórek umyć, pokroić w plasterki, paprykę umyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski, marchew umyć, obrać, zetrzeć na grubej tarce, sałatę umyć, osączyć, porwać na cząstki.
  • Sos; oliwę połączyć z musztardą i octem, dodać koperek i zioła, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać.
  • Wszystkie składniki razem wymieszać, polać sosem i jeszcze raz przemieszać, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 30 minut.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące musztardy ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oliwy

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]