FASOLKA PO BRETOŃSKU Z DZICZYZNĄ


Składniki

  • 40 dag kiełbasy z dzika
  • 30 dag szynki z dzika
  • 1 cebula
  • 2 puszki białej fasolki
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 szklanka bulionu mięsnego z kostki
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • majeranek
  • bazylia
  • imbir
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek świeżej bazylii

Etapy przygotowania

  • Kiełbasę i szynkę pokroić w kostkę, cebule obrać, posiekać, fasolkę odcedzić z zalewy, gałązki bazylii opłukać, osuszyć, odstawić.
  • Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać kiełbasę i szynkę, przemieszać, smażyć 5 minut, podlać bulionem, dodać koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki wraz z zalewą, przyprawić majerankiem, bazylią, imbirem, solą i pieprzem, przemieszać, dusić pod przykryciem około 10 minut, następnie dodać odcedzoną fasolkę, całość przemieszać i zagotować.
  • Fasolkę podawać na ciepło z białym pieczywem, przybrać listkami świeżej bazylii.

 

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze przypraw ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Fasolkę po bretońsku tradycyjnie ; Fasolkę po bretońsku inaczej

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]