Składniki
- 40 dag kiełbasy z dzika
- 30 dag szynki z dzika
- 1 cebula
- 2 puszki białej fasolki
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 szklanka bulionu mięsnego z kostki
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju
- majeranek
- bazylia
- imbir
- sól, pieprz
- kilka gałązek świeżej bazylii
Etapy przygotowania
- Kiełbasę i szynkę pokroić w kostkę, cebule obrać, posiekać, fasolkę odcedzić z zalewy, gałązki bazylii opłukać, osuszyć, odstawić.
- Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać kiełbasę i szynkę, przemieszać, smażyć 5 minut, podlać bulionem, dodać koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki wraz z zalewą, przyprawić majerankiem, bazylią, imbirem, solą i pieprzem, przemieszać, dusić pod przykryciem około 10 minut, następnie dodać odcedzoną fasolkę, całość przemieszać i zagotować.
- Fasolkę podawać na ciepło z białym pieczywem, przybrać listkami świeżej bazylii.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze przypraw ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Fasolkę po bretońsku tradycyjnie ; Fasolkę po bretońsku inaczej