Składniki
- 30 dag dużej fasoli
- 40 dag kiełbasy
- 20 dag wędzonego boczku
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 listki laurowe
- 2 szklanki przecieru pomidorowego
- kilka ziaren ziela angielskiego
- majeranek
- mielona ostra papryka
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Fasolę przebrać, opłukać, zalać zimną przegotowaną wodą, pozostawić w wodzie na noc.
- Do namoczonej fasoli dodać listki laurowe, ziele angielskie, obrany i pokrojony w plasterki czosnek, szczyptę soli, fasolę gotować około 50 minut w tej samej wodzie w której się moczyła, do czasu, aż fasola nabierze miękkości, (w razie potrzeby uzupełniać wodę) Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania warzyw.
- Kiełbasę pokroić w półplasterki, boczek pokroić w grubą kostkę, cebulę obrać i posiekać.
- Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać kiełbasę i boczek, przesmażyć (uważać aby wędlina zbytnio się nie zarumieniła), przesmażoną wędlinę dodać do gotowanej fasoli, gotować jeszcze około 15 minut, aż fasola zupełnie zmięknie (pod koniec gotowania do fasoli dolać około 1/2 szklanki przegotowanej wody, będzie więcej sosu), następnie do miękkiej już fasoli wlać przecier pomidorowy, przemieszać, doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu około 10 minut, przyprawić do smaku majerankiem, papryką, solą i pieprzem.
- Fasolkę podawać na ciepło z białym pieczywem.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania warzyw ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Fasolkę po bretońsku (w 30 minut) ; Fasolkę po bretońsku z dziczyzną