Składniki
- 30 dag wędzonej kiełbasy
- 20 dag wędzonego boczku
- 2 cebule
- 2 puszki białej fasolki
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 szklanka bulionu mięsnego z kostki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju
- mielona ostra i słodka papryka
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Kiełbasę pokroić w półplasterki, boczek pokroić w grubą kostkę, cebule obrać, posiekać.
- Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać kiełbasę i boczek, przemieszać, smażyć 5 minut, podlać bulionem, dodać koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki wraz z zalewą, przyprawić ostrą i słodką papryką, solą i pieprzem, przemieszać, dusić pod przykryciem około 10 minut.
- Fasolkę odcedzić z zalewy, dodać do sosu, przemieszać i zagotować.
- Podawać na ciepło z białym pieczywem.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Fasolkę po bretońsku (tradycyjna) ; Fasolkę po bretońsku z dziczyzną