FASOLKA PO BRETOŃSKU

Fasolka (OneDrive)
Składniki

  • 30 dag wędzonej kiełbasy
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 2 puszki białej fasolki
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 szklanka bulionu mięsnego z kostki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • mielona ostra i słodka papryka
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Kiełbasę pokroić w półplasterki, boczek pokroić w grubą kostkę, cebule obrać, posiekać.
  • Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać kiełbasę i boczek, przemieszać, smażyć 5 minut, podlać bulionem, dodać koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki wraz z zalewą, przyprawić ostrą i słodką papryką, solą i pieprzem, przemieszać, dusić pod przykryciem około 10 minut.
  • Fasolkę odcedzić z zalewy, dodać do sosu, przemieszać i zagotować.
  • Podawać na ciepło z białym pieczywem.

Fasolka (OneDrive)

Fasolka (OneDrive)

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Fasolkę po bretońsku (tradycyjna) ; Fasolkę po bretońsku z dziczyzną

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]