Składniki
- 60 dag filetów z dorsza bez skóry
- 30 dag pomidorów
- 1 duża papryka czerwona
- 1 duża papryka zielona
- 1 duża cebula
- 1 mała cytryna (skórka z cytryny)
- 1 jajko
- 1 pęczek szczypiorku
- 1/2 łyżki suszonego koperku
- 5 łyżek tartej bułki
- 8 łyżek oleju
- słodka i ostra papryka
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Filety oczyścić, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę, pomidory umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, paprykę umyć, osuszyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w dużą kostkę, cebulę obrać, posiekać, cytrynę umyć pod bieżącą wodą, sparzyć wrzątkiem, otrzeć skórkę, szczypiorek opłukać, osuszyć, posiekać.
- Pulpety; na 4 łyżkach rozgrzanego oleju zeszklić posiekaną cebulę, dodać pokrojone w kostkę filety dorsza, mieszając, smażyć 5 minut na dużym ogniu, usmażone filety z cebulą rozgnieść widelcem, wystudzić, do wystudzonej masy wbić jajko, dodać bułkę tartą, otartą skórkę z cytryny, połowę posiekanego szczypiorku (pozostały szczypiorek pozostawić do dekoracji), przyprawić do smaku solą i pieprzem, wyrobić masę rybną, zwilżonymi dłońmi z masy uformować podłużne pulpety.
- Warzywa; pokrojoną paprykę przesmażyć na pozostałym oleju, dodać pokrojone pomidory, przyprawić słodką i ostrą papryką, przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu 5 minut, co jakiś czas przemieszać.
- Warzywa przełożyć do żaroodpornego naczynia, na wierzchu warzyw ułożyć uformowane pulpety, piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni C.
- Pulpety podawać na ciepło wraz z warzywami, wierzch posypać posiekanym szczypiorkiem.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące ryb ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące papryki ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze ryb ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Pulpety z dorsza w sosie kaparowym