PULPETY Z DORSZA PIECZONE W WARZYWACH


Składniki

  • 60 dag filetów z dorsza bez skóry
  • 30 dag pomidorów
  • 1 duża papryka czerwona
  • 1 duża papryka zielona
  • 1 duża cebula
  • 1 mała cytryna (skórka z cytryny)
  • 1 jajko
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1/2 łyżki suszonego koperku
  • 5 łyżek tartej bułki
  • 8 łyżek oleju
  • słodka i ostra papryka
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Filety oczyścić, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę, pomidory umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, paprykę umyć, osuszyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w dużą kostkę, cebulę obrać, posiekać, cytrynę umyć pod bieżącą wodą, sparzyć wrzątkiem, otrzeć skórkę, szczypiorek opłukać, osuszyć, posiekać.
  • Pulpety; na 4 łyżkach rozgrzanego oleju zeszklić posiekaną cebulę, dodać pokrojone w kostkę filety dorsza, mieszając, smażyć 5 minut na dużym ogniu, usmażone filety z cebulą rozgnieść widelcem, wystudzić, do wystudzonej masy wbić jajko, dodać bułkę tartą, otartą skórkę z cytryny, połowę posiekanego szczypiorku (pozostały szczypiorek pozostawić do dekoracji), przyprawić do smaku solą i pieprzem, wyrobić masę rybną, zwilżonymi dłońmi z masy uformować podłużne pulpety.
  • Warzywa; pokrojoną paprykę przesmażyć na pozostałym oleju, dodać pokrojone pomidory, przyprawić słodką i ostrą papryką, przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu 5 minut, co jakiś czas przemieszać.
  • Warzywa przełożyć do żaroodpornego naczynia, na wierzchu warzyw ułożyć uformowane pulpety, piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni C.
  • Pulpety podawać na ciepło wraz z warzywami, wierzch posypać posiekanym szczypiorkiem.

 

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące ryb ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące papryki ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze ryb ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Pulpety z dorsza w sosie kaparowym

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]