Składniki
- 60 dag filetów z dorsza bez skóry
- 40 dag wędzonego łososia sałatkowego
- 1/2 cytryny
- 2 jajka
- 4 łyżki śmietany 30%
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki kaszy manny
- gałka muszkatołowa
- sól, biały pieprz
Składniki na sos
- 4 łyżki kaparów
- 1 duża cytryna
- 1 pęczek natki pietruszki
- 20 dag masła
- pieprz
Etapy przygotowania
- Pulpety; filety oczyścić, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, drobno posiekać, łososia pokroić na małe kawałki, obie ryby połączyć, skropić sokiem wyciśniętym z cytryny, oprószyć koperkiem i kaszą manną, dodać jajka zmiksowane ze śmietaną, przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem, wyrobić masę rybną, zwilżonymi wodą dłońmi uformować podłużne pulpety, każdy owinąć ciasno spożywczą folią.
- Pulpety włożyć do wrzącej wody, gotować 15 minut, co jakiś czas je odwracając, ugotowane pulpety wyjąć z wody, odstawić w ciepłe miejsce.
- Sos; cytrynę umyć pod bieżącą wodą, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki (skórkę zachować), cytrynę przekroić na pół odstawić, skórkę pokroić w cienkie słupki (paski), natkę pietruszki opłukać, osuszyć, posiekać (kilka gałązek pozostawić do dekoracji), na patelni roztopić masło, dodać kapary, pokrojoną skórkę cytryny, całość skropić sokiem wyciśnięty z połowy cytryny, przemieszać, smażyć około 5 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, pod koniec smażenia dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić sokiem z pozostałej cytryny, przyprawić do smaku pieprzem, przemieszać.
- Pulpety odwinąć z folii, podawać na ciepło polane gorącym sosem, przybrać gałązką natki pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące ryb ; Rady dotyczące jajek ; Rady dotyczące przypraw ; Właściwości lecznicze ryb ; Właściwości lecznicze jajek
Kulinarek poleca; Pulpety z dorsza pieczone w warzywach