PULPETY Z DORSZA W SOSIE KAPAROWYM


Składniki

  • 60 dag filetów z dorsza bez skóry
  • 40 dag wędzonego łososia sałatkowego
  • 1/2 cytryny
  • 2 jajka
  • 4 łyżki śmietany 30%
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki kaszy manny
  • gałka muszkatołowa
  • sól, biały pieprz

Składniki na sos

  • 4 łyżki kaparów
  • 1 duża cytryna
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 20 dag masła
  • pieprz

Etapy przygotowania

  • Pulpety; filety oczyścić, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, drobno posiekać, łososia pokroić na małe kawałki, obie ryby połączyć, skropić sokiem wyciśniętym z cytryny, oprószyć koperkiem i kaszą manną, dodać jajka zmiksowane ze śmietaną, przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem, wyrobić masę rybną, zwilżonymi wodą dłońmi uformować podłużne pulpety, każdy owinąć ciasno spożywczą folią.
  • Pulpety włożyć do wrzącej wody, gotować 15 minut, co jakiś czas je odwracając, ugotowane pulpety wyjąć z wody, odstawić w ciepłe miejsce.
  • Sos; cytrynę umyć pod bieżącą wodą, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki (skórkę zachować), cytrynę przekroić na pół odstawić, skórkę pokroić w cienkie słupki (paski), natkę pietruszki opłukać, osuszyć, posiekać (kilka gałązek pozostawić do dekoracji), na patelni roztopić masło, dodać kapary, pokrojoną skórkę cytryny, całość skropić sokiem wyciśnięty z połowy cytryny, przemieszać, smażyć około 5 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, pod koniec smażenia dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić sokiem z pozostałej cytryny, przyprawić do smaku pieprzem, przemieszać.
  • Pulpety odwinąć z folii, podawać na ciepło polane gorącym sosem, przybrać gałązką natki pietruszki.

 

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące ryb ; Rady dotyczące jajek ; Rady dotyczące przypraw ; Właściwości lecznicze ryb ; Właściwości lecznicze jajek

Kulinarek poleca; Pulpety z dorsza pieczone w warzywach

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]