UDKA KURCZAKA DUSZONE W BIAŁEJ FASOLI


Składniki

  • 12 podudzi (pałek) z kurczaka
  • 2 puszki białej fasoli
  • 5 pomidorów
  • 3 duże marchewki
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki mąki
  • 5 łyżek oleju
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek natki pietruszki

Etapy przygotowania

  • Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, pokroić w dużą kostkę, marchewki obrać, opłukać, pokroić w grube półplasterki, czosnek obrać, pokroić w plasterki.
  • Udka kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą i pieprzem, oprószyć mąką, zarumienić z każdej strony, w rondlu, na rozgrzanym oleju, dodać pokrojoną marchewkę, pokrojone pomidory, plasterki czosnku, ziarenka pieprzu, wlać 1/2 szklanki gorącej, przegotowanej wody wymieszanej z koncentratem pomidorowym, całość oprószyć kolendrą, tymiankiem, curry i cukrem, delikatnie przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 45 minut do czasu aż mięso będzie miękkie (w razie potrzeby podlać odrobiną, gorącej, przegotowanej wody), pod koniec duszenia dodać osączoną fasolę, delikatnie przemieszać, dusić jeszcze około 5 minut.
  • Udka kurczaka podawać na gorąco z warzywami, przybrać gałązką natki pietruszki.

 

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące czosnku ; Rady dotyczące oleju ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Udka kurczaka duszone w brokułach ; Udka kurczaka duszone w białym winie

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]