Składniki
- 4 udka kurczaka
- 1 brokuł
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
- 4 łyżki oleju
- pęczek koperku
- cząber
- sól, pieprz
Składniki marynaty
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka przyprawy do drobiu
Etapy przygotowania
- Marynata; oliwę wymieszać z sosem sojowym i przyprawą do drobiu.
- Udka kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć marynatą, odstawić do lodówki na 30 minut.
- Brokuł opłukać, osuszyć, podzielić na małe różyczki, paprykę umyć, osuszyć, przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paski, cebulę i czosnek obrać, posiekać, koperek opłukać, osuszyć, posiekać.
- Na rozgrzanych 2 łyżkach oleju zeszklić cebulę i czosnek, dodać pokrojoną paprykę, przemieszać, podsmażyć, kiedy papryka zmięknie, dodać różyczki brokułu, ponownie przemieszać, dusić pod przykryciem 5 minut.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła z 2 łyżkami oleju, na rozgrzanym tłuszczu usmażyć udka kurczaka z obu stron na złocisty kolor.
- Usmażone udka przełożyć do rondla, dodać pozostałe masło oraz brokuły duszone z papryką i cebulą, dusić pod przykryciem na małym ogniu 20 minut (jeżeli trzeba podlać odrobiną przegotowanej gorącej wody), przyprawić do smaku cząbrem, solą i pieprzem.
- Udka podawać na ciepło z warzywami, posypane posiekanym koperkiem.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące oliwy i olejów roślinnych ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oliwy i olejów roślinnych
Kulinarek poleca; Udka kurczaka duszone w białej fasoli ; Udka kurczaka duszone w białym winie