UDKA KURCZAKA DUSZONE W BROKUŁACH


Składniki

  • 4 udka kurczaka
  • 1 brokuł
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki oleju
  • pęczek koperku
  • cząber
  • sól, pieprz

Składniki marynaty

  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka przyprawy do drobiu

Etapy przygotowania

  • Marynata; oliwę wymieszać z sosem sojowym i przyprawą do drobiu.
  • Udka kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć marynatą, odstawić do lodówki na 30 minut.
  • Brokuł opłukać, osuszyć, podzielić na małe różyczki, paprykę umyć, osuszyć, przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paski, cebulę i czosnek obrać, posiekać, koperek opłukać, osuszyć, posiekać.
  • Na rozgrzanych 2 łyżkach oleju zeszklić cebulę i czosnek, dodać pokrojoną paprykę, przemieszać, podsmażyć, kiedy papryka zmięknie, dodać różyczki brokułu, ponownie przemieszać, dusić pod przykryciem 5 minut.
  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła z 2 łyżkami oleju, na rozgrzanym tłuszczu usmażyć udka kurczaka z obu stron na złocisty kolor.
  • Usmażone udka przełożyć do rondla, dodać pozostałe masło oraz brokuły duszone z papryką i cebulą, dusić pod przykryciem na małym ogniu 20 minut (jeżeli trzeba podlać odrobiną przegotowanej gorącej wody), przyprawić do smaku cząbrem, solą i pieprzem.
  • Udka podawać na ciepło z warzywami, posypane posiekanym koperkiem.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące oliwy i olejów roślinnych ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oliwy i olejów roślinnych

Kulinarek poleca; Udka kurczaka duszone w białej fasoli ; Udka kurczaka duszone w białym winie

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]