Składniki
-  4 udka kurczaka
 -  4 łyżki masła
 -  2 łyżki oleju
 -  2 ząbki czosnku
 -  1 cebula
 -  1 szklanka białego wytrawnego wina
 -  1 listek laurowy
 -  2 winne jabłka
 -  1 łyżeczka cukru pudru
 -  1/2 cytryny
 -  estragon
 -  sól, pieprz
 
Etapy przygotowania
-  Udka kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć solą i pieprzem.
 -  Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła z 2 łyżkami oleju, na rozgrzanym tłuszczu obsmażyć udka kurczaka na złocisty kolor, obsmażone udka przełożyć na talerz.
 -  Czosnek obrać i posiekać, cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu pozostałym z smażenia mięsa, dołożyć obsmażone udka kurczaka, dodać liść laurowy, całość obficie posypać estragonem i podlać winem, dusić na małym ogniu pod przykryciem około 45 minut.
 -  Jabłka umyć, osuszyć, pokroić na cząstki i usunąć gniazda nasienne.
 -  Na patelni rozpuścić pozostałe masło, dodać cukier puder, wymieszać, dołożyć pokrojone cząstki jabłek i obsmażyć je z każdej strony.
 -  Podsmażone jabłka wraz z tłuszczem dodać do mięsa pod koniec duszenia, całość przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, dusić jeszcze 5 minut.
 -  Udka kurczaka podawać obłożone cząstkami jabłek, przybrane gałązką natki pietruszki.
 
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące jabłek ; Rady dotyczące wina ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze owoców ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Udka kurczaka duszone w białej fasoli ; Udka kurczaka duszone w brokułach