UDKA KURCZAKA DUSZONE W BIAŁYM WINIE


Składniki

  • 4 udka kurczaka
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 1 listek laurowy
  • 2 winne jabłka
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1/2 cytryny
  • estragon
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Udka kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć solą i pieprzem.
  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła z 2 łyżkami oleju, na rozgrzanym tłuszczu obsmażyć udka kurczaka na złocisty kolor, obsmażone udka przełożyć na talerz.
  • Czosnek obrać i posiekać, cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu pozostałym z smażenia mięsa, dołożyć obsmażone udka kurczaka, dodać liść laurowy, całość obficie posypać estragonem i podlać winem, dusić na małym ogniu pod przykryciem około 45 minut.
  • Jabłka umyć, osuszyć, pokroić na cząstki i usunąć gniazda nasienne.
  • Na patelni rozpuścić pozostałe masło, dodać cukier puder, wymieszać, dołożyć pokrojone cząstki jabłek i obsmażyć je z każdej strony.
  • Podsmażone jabłka wraz z tłuszczem dodać do mięsa pod koniec duszenia, całość przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, dusić jeszcze 5 minut.
  • Udka kurczaka podawać obłożone cząstkami jabłek, przybrane gałązką natki pietruszki.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące jabłek ; Rady dotyczące wina ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze owoców ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Udka kurczaka duszone w białej fasoli ; Udka kurczaka duszone w brokułach

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]