Składniki
- 4 udka kurczaka
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 1 listek laurowy
- 2 winne jabłka
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1/2 cytryny
- estragon
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Udka kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła z 2 łyżkami oleju, na rozgrzanym tłuszczu obsmażyć udka kurczaka na złocisty kolor, obsmażone udka przełożyć na talerz.
- Czosnek obrać i posiekać, cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu pozostałym z smażenia mięsa, dołożyć obsmażone udka kurczaka, dodać liść laurowy, całość obficie posypać estragonem i podlać winem, dusić na małym ogniu pod przykryciem około 45 minut.
- Jabłka umyć, osuszyć, pokroić na cząstki i usunąć gniazda nasienne.
- Na patelni rozpuścić pozostałe masło, dodać cukier puder, wymieszać, dołożyć pokrojone cząstki jabłek i obsmażyć je z każdej strony.
- Podsmażone jabłka wraz z tłuszczem dodać do mięsa pod koniec duszenia, całość przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, dusić jeszcze 5 minut.
- Udka kurczaka podawać obłożone cząstkami jabłek, przybrane gałązką natki pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące jabłek ; Rady dotyczące wina ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze owoców ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Udka kurczaka duszone w białej fasoli ; Udka kurczaka duszone w brokułach