CIELĘCINA Z WARZYWAMI PIECZONA W SOSIE PIWNYM


Składniki

  • 1,5 kg cielęciny z udźca
  • 5 małych cebul
  • 5 dużych ząbków czosnku
  • 4 pomidory
  • 1 por
  • 1,5 szklanki jasnego piwa
  • 1 duża gałązka rozmarynu
  • 1 duża gałązka tymianku
  • mąka
  • olej
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Etapy przygotowania

  • Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na 5 – 6 grubych plastrów, z każdej strony oprószyć je solą, pieprzem i mąką, zarumienić na rozgrzanym oleju (tłuszcz ze smażenia zachować), podsmażone mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia.
  • Cebulę obrać, pokroić na ćwiartki, czosnek obrać, przekroić na pół, pomidory umyć, osuszyć, pokroić na ćwiartki, por oczyścić z liści, opłukać, osuszyć, pokroić na grube krążki.
  • Pokrojone warzywa, oprócz pomidorów, przesmażyć na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa, podsmażonymi warzywami i pokrojonymi pomidorami obłożyć mięso w żaroodpornym naczyniu, na wierzchu ułożyć gałązki rozmarynu i tymianku, całość podlać piwem, naczynie nakryć żaroodporną folią aluminiową (stroną błyszcząca do środka), piec 120 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 160 stopni C, po tym czasie zdjąć aluminiową folię, piec dalej kolejne 60 minut w temp. 170 stopni C, co jakiś czas polewając mięso wytopionym sosem Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia mięsa.
  • Plastry upieczonej cielęciny podawać na ciepło, obłożone upieczonymi warzywami, gałązkami tymianku i rozmarynu, polane sosem z pieczeni.

 

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące pieczenia mięsa ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Cielęcinę w marynacie ziołowej duszoną w pieczarkach ; Cielęcinę z szałwią smażoną w szynce parmeńskiej

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]