Składniki
- 1,5 kg cielęciny z udźca
- 5 małych cebul
- 5 dużych ząbków czosnku
- 4 pomidory
- 1 por
- 1,5 szklanki jasnego piwa
- 1 duża gałązka rozmarynu
- 1 duża gałązka tymianku
- mąka
- olej
- sól, świeżo zmielony pieprz
Etapy przygotowania
- Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na 5 – 6 grubych plastrów, z każdej strony oprószyć je solą, pieprzem i mąką, zarumienić na rozgrzanym oleju (tłuszcz ze smażenia zachować), podsmażone mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia.
- Cebulę obrać, pokroić na ćwiartki, czosnek obrać, przekroić na pół, pomidory umyć, osuszyć, pokroić na ćwiartki, por oczyścić z liści, opłukać, osuszyć, pokroić na grube krążki.
- Pokrojone warzywa, oprócz pomidorów, przesmażyć na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa, podsmażonymi warzywami i pokrojonymi pomidorami obłożyć mięso w żaroodpornym naczyniu, na wierzchu ułożyć gałązki rozmarynu i tymianku, całość podlać piwem, naczynie nakryć żaroodporną folią aluminiową (stroną błyszcząca do środka), piec 120 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 160 stopni C, po tym czasie zdjąć aluminiową folię, piec dalej kolejne 60 minut w temp. 170 stopni C, co jakiś czas polewając mięso wytopionym sosem Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia mięsa.
- Plastry upieczonej cielęciny podawać na ciepło, obłożone upieczonymi warzywami, gałązkami tymianku i rozmarynu, polane sosem z pieczeni.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące pieczenia mięsa ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Cielęcinę w marynacie ziołowej duszoną w pieczarkach ; Cielęcinę z szałwią smażoną w szynce parmeńskiej