Składniki
- 1,5 kg cielęciny z udźca
- 20 dag pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 szklanka bulionu warzywnego z kostki
- 1 szklanka śmietany 30%
- 1/2 szklanki białego wina
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- kilka gałązek natki pietruszki
Składniki marynaty
- 1/2 szklanki oliwy
- 4 ząbki czosnku
- 1 cytryna
- 2 łyżeczki estragonu
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Marynata; oliwę wymieszać z obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem wyciśniętym z cytryny, estragonem, szczyptą soli i pieprzu.
- Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć przygotowaną marynatą, odstawić pod przykryciem do lodówki na co najmniej 3 godziny.
- Pieczarki oczyścić, opłukać, osuszyć, pokroić w plasterki, cebulę obrać, pokroić w talarki, paprykę umyć, osuszyć, przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w cienkie paski.
- Zamarynowaną cielęcinę obsmażyć z każdej strony na 3 łyżkach rozgrzanej oliwy, podlać bulionem, dusić pod przykryciem na małym ogniu 45 minut, po tym czasie do mięsa dodać pokrojone pieczarki, pokrojoną cebulę i pokrojoną paprykę, delikatnie przemieszać, dusić dalej pod przykryciem około 30 minut, pod koniec duszenia do sosu wlać śmietanę, delikatnie przemieszać, przyprawić solą i pieprzem.
- Cielęcinę pokroić w grube plastry, ułożyć na półmisku, polać sosem, przybrać gałązkami natki pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące wina ; Rady dotyczące oliwy ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oliwy
Kulinarek poleca; Cielęcinę z szałwią smażoną w szynce parmeńskiej ; Cielęcinę z warzywami pieczoną w sosie piwnym
Kulinarek poleca; Marynaty do mięs