CIELĘCINA W MARYNACIE ZIOŁOWEJ DUSZONA W PIECZARKACH


Składniki

  • 1,5 kg cielęciny z udźca
  • 20 dag pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 szklanka bulionu warzywnego z kostki
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek natki pietruszki

Składniki marynaty

  • 1/2 szklanki oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • 2 łyżeczki estragonu
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Marynata; oliwę wymieszać z obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem wyciśniętym z cytryny, estragonem, szczyptą soli i pieprzu.
  • Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć przygotowaną marynatą, odstawić pod przykryciem do lodówki na co najmniej 3 godziny.
  • Pieczarki oczyścić, opłukać, osuszyć, pokroić w plasterki, cebulę obrać, pokroić w talarki, paprykę umyć, osuszyć, przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w cienkie paski. 
  • Zamarynowaną cielęcinę obsmażyć z każdej strony na 3 łyżkach rozgrzanej oliwy, podlać bulionem, dusić pod przykryciem na małym ogniu 45 minut, po tym czasie do mięsa dodać pokrojone pieczarki, pokrojoną cebulę i pokrojoną paprykę, delikatnie przemieszać, dusić dalej pod przykryciem około 30 minut, pod koniec duszenia do sosu wlać śmietanę, delikatnie przemieszać, przyprawić solą i pieprzem.
  • Cielęcinę pokroić w grube plastry, ułożyć na półmisku, polać sosem, przybrać gałązkami natki pietruszki.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące wina ; Rady dotyczące oliwy ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oliwy

Kulinarek poleca; Cielęcinę z szałwią smażoną w szynce parmeńskiej ; Cielęcinę z warzywami pieczoną w sosie piwnym

Kulinarek poleca; Marynaty do mięs

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]