CIELĘCINA Z SZAŁWIĄ SMAŻONA W SZYNCE PARMEŃSKIEJ


Składniki

  • 6 kotletów cielęcych
  • 6 plastrów szynki parmeńskiej
  • 12 listków szałwii
  • 1 cytryna
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek szałwii

Etapy przygotowania

  • Kotlety umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, rozbić kuchennym młotkiem, oprószyć solą i pieprzem, odstawić.
  • Listki i gałązki szałwii opłukać, osuszyć, odstawić, cytrynę sparzyć wrzątkiem wody, przekroić, odstawić.
  • Rozbite kotlety złożyć na pół, obłożyć z obu stron listkiem szałwii, każdy zawinąć w plaster szynki, spiąć wykałaczką, skropić sokiem z cytryny.
  • Kotlety smażyć na rozgrzanej oliwie z masłem po 3 minuty z każdej strony.
  • Sos; po usmażeniu kotletów z patelni wylać pozostały tłuszcz (nie wycierać), wlać wino, przemieszać, podgrzewać do czasu, aż połowa odparuje.
  • Kotlety podawać polane sosem, przybrane gałązką szałwii.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące wina ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oliwy

Kulinarek poleca; Cielęcinę w marynacie ziołowej duszoną w pieczarkach ; Cielęcinę z warzywami pieczoną w sosie piwnym

Kulinarek poleca; Marynaty do mięs

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]