Składniki
- 6 kotletów cielęcych
- 6 plastrów szynki parmeńskiej
- 12 listków szałwii
- 1 cytryna
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 2 łyżki oliwy
- 4 łyżki masła
- sól, pieprz
- kilka gałązek szałwii
Etapy przygotowania
- Kotlety umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, rozbić kuchennym młotkiem, oprószyć solą i pieprzem, odstawić.
- Listki i gałązki szałwii opłukać, osuszyć, odstawić, cytrynę sparzyć wrzątkiem wody, przekroić, odstawić.
- Rozbite kotlety złożyć na pół, obłożyć z obu stron listkiem szałwii, każdy zawinąć w plaster szynki, spiąć wykałaczką, skropić sokiem z cytryny.
- Kotlety smażyć na rozgrzanej oliwie z masłem po 3 minuty z każdej strony.
- Sos; po usmażeniu kotletów z patelni wylać pozostały tłuszcz (nie wycierać), wlać wino, przemieszać, podgrzewać do czasu, aż połowa odparuje.
- Kotlety podawać polane sosem, przybrane gałązką szałwii.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące wina ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oliwy
Kulinarek poleca; Cielęcinę w marynacie ziołowej duszoną w pieczarkach ; Cielęcinę z warzywami pieczoną w sosie piwnym
Kulinarek poleca; Marynaty do mięs