KARTOFLANKA Z MIĘSEM MIELONYM


Składniki

  • 40 dag mielonego mięsa wieprzowego
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 1,5 l bulionu drobiowego z kostki
  • 6 łyżek czerwonej soczewicy
  • 4 łyżki oleju
  • 4 łyżki śmietany 30%
  • 1 łyżeczka curry
  • 5 ziarenek pieprzu
  • szczypta mielonej ostrej papryki
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek natki pietruszki

Etapy przygotowania

  • Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w dużą kostkę, cebulę obrać, pokroić w drobne piórka.
  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać i podsmażyć mięso, delikatnie je mieszając, tak aby powstały duże grudki, odstawić.
  • W garnku na rozgrzanych 2 łyżkach oleju zeszklić pokrojoną cebulę, dodać pokrojone ziemniaki, ziarenka pieprzu, wlać gorący bulion drobiowy, wsypać przebraną i opłukaną soczewicę, oprószyć curry, przemieszać, gotować pod przykryciem 5 minut od zawrzenia, dodać grudki podsmażonego mięsa, przemieszać, gotować pod przykryciem około 30 minut, aż mięso i ziemniaki będą miękkie, pod koniec gotowania wlać śmietanę, przemieszać, przyprawić ostrą mieloną papryką, solą i pieprzem.
  • Porcje zupy podawać przybrane gałązką natki pietruszki.
  •  

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania zup ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ziemniaków ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące soczewicy ; Rady dotyczące oleju ; Rady dotyczące przypraw ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]