Składniki
- 40 dag mielonego mięsa wieprzowego
- 4 duże ziemniaki
- 1 duża cebula
- 1,5 l bulionu drobiowego z kostki
- 6 łyżek czerwonej soczewicy
- 4 łyżki oleju
- 4 łyżki śmietany 30%
- 1 łyżeczka curry
- 5 ziarenek pieprzu
- szczypta mielonej ostrej papryki
- sól, pieprz
- kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w dużą kostkę, cebulę obrać, pokroić w drobne piórka.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać i podsmażyć mięso, delikatnie je mieszając, tak aby powstały duże grudki, odstawić.
- W garnku na rozgrzanych 2 łyżkach oleju zeszklić pokrojoną cebulę, dodać pokrojone ziemniaki, ziarenka pieprzu, wlać gorący bulion drobiowy, wsypać przebraną i opłukaną soczewicę, oprószyć curry, przemieszać, gotować pod przykryciem 5 minut od zawrzenia, dodać grudki podsmażonego mięsa, przemieszać, gotować pod przykryciem około 30 minut, aż mięso i ziemniaki będą miękkie, pod koniec gotowania wlać śmietanę, przemieszać, przyprawić ostrą mieloną papryką, solą i pieprzem.
- Porcje zupy podawać przybrane gałązką natki pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania zup ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ziemniaków ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące soczewicy ; Rady dotyczące oleju ; Rady dotyczące przypraw ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju