ROLADKI Z PIERSI INDYKA W PORZECZKACH


Składniki

  • 80 dag filetów z indyka
  • 30 dag czerwonych porzeczek
  • 50 g nalewki porzeczkowej
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki serka ricotty
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka zielonego pieprzu
  • 1 łyżka tartej bułki
  • tymianek
  • szałwia
  • olej
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek świeżej mięty

Etapy przygotowania

  • Filety opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, przeciąć wzdłuż na 4 plastry (sznycle), każdy delikatnie rozbić dłonią, oprószyć tymiankiem, szałwią, solą i pieprzem, odstawić, porzeczki przebrać, oczyścić z szypułek, opłukać, osączyć Zobacz Info; Rady dotyczące owoców, gałązki mięty opłukać, osuszyć.
  • Farsz; serek doprawić tymiankiem i solą, dodać tartą bułkę i 1/2 szklanki osączonych porzeczek, wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
  • Na przygotowanych sznyclach, z jednej strony, rozprowadzić farsz porzeczkowy, sznycle zawinąć w grube roladki, brzegi spiąć wykałaczką, każdą roladkę na rozgrzanym oleju obsmażyć ze wszystkich stron na złocisty kolor, obsmażone roladki przełożyć do natłuszczonego żaroodpornego naczynia, podlać odrobiną ciepłej przegotowanej wody, piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia.
  • Sos; w rondlu zagotować 1/2 szklanki wody wymieszanej z cukrem, do gotującego się syropu dodać pozostałe osączone porzeczki, nalewkę porzeczkową, miód, zielony pieprz, mieszając doprowadzić do wrzenia, od chwili zawrzenia gotować jeszcze około 2 – 3 minut, odstawić.
  • Roladki podawać na ciepło, polane gorącym porzeczkowym sosem, przybrane listkami mięty.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące owoców ; Rady dotyczące pieczenia ; Rady dotyczące mięsa  ; Rady dotyczące miodu ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze miodu ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Roladki z piersi indyka z szynką i serem

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]