Składniki
- 80 dag filetów z indyka
- 4 plastry wędzonej szynki
- 4 plastry sera ementaler
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 4 łyżki mąki
- 4 łyżki tartej bułki
- 1 jajko
- 0,5 l oleju do głębokiego smażenia
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Etapy przygotowania
- Filety opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, przeciąć wzdłuż na 4 plastry, każdy delikatnie rozbić dłonią, oprószyć solą i pieprzem.
- Na każdym plastrze mięsa ułożyć plaster szynki, posmarować musztardą, położyć plaster sera, każdy zawinąć w rulonik ( jeżeli trzeba ruloniki spiąć wykałaczką).
- Zwinięte roladki panierować w mące, roztrzepanym jajku i tartej bułce, smażyć w głębokim oleju około 10 minut, wyjąć z oleju, ułożyć na papierowym ręczniku aby odsączyć nadmiar tłuszczu, można też; panierowane roladki ułożyć w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu, piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia.
- Roladki podawać na ciepło posypane posiekaną natką pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące pieczenia ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące musztardy ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Roladki z piersi indyka w porzeczkach