MINTAJ W SOSIE SZPINAKOWYM


Składniki

  • 80 dag filetów z mintaja
  • 50 dag szpinaku
  • 10 dag sera rokpol
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • 2 szklanki śmietany 30%
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • olej do smażenia
  • gałka muszkatołowa
  • sól, biały pieprz
  • kilka gałązek natki pietruszki

Etapy przygotowania

  • Filety opłukać, osuszyć, pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, odstawić pod przykryciem na 15 minut.
  • Szpinak umyć, oberwać listki bez ogonków, wrzucić je do wrzącej osolonej wody, zagotować, gotować (blanszować) 3 minuty Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania warzyw, osączyć, przestudzić, odcisnąć z wody, grubo posiekać, odstawić.
  • Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, czosnek obrać, posiekać.
  • Sos; na roztopionym maśle zeszklić posiekany czosnek, dodać posiekany szpinak, wlać śmietanę, przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu 10 minut, dodać starty ser, przemieszać, przyprawić gałką muszkatołową, solą i białym pieprzem, mieszając dusić do czasu, aż ser całkowicie się rozpuści.
  • Filety rybne obtoczyć w mące, smażyć na mocno rozgrzanym oleju z obu stron na złocisty kolor Zobacz Info; Rady dotyczące smażenia ryb.
  • Rybę podawać na ciepło z gorącym sosem, przybrać gałązką natki pietruszki.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania warzyw ; Rady dotyczące smażenia ryb ; Rady dotyczące ryb ; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące czosnku ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ryb ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]