Składniki
- 80 dag filetów z mintaja
- 50 dag szpinaku
- 10 dag sera rokpol
- 2 ząbki czosnku
- 1 cytryna
- 2 szklanki śmietany 30%
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- olej do smażenia
- gałka muszkatołowa
- sól, biały pieprz
- kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Filety opłukać, osuszyć, pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, odstawić pod przykryciem na 15 minut.
- Szpinak umyć, oberwać listki bez ogonków, wrzucić je do wrzącej osolonej wody, zagotować, gotować (blanszować) 3 minuty Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania warzyw, osączyć, przestudzić, odcisnąć z wody, grubo posiekać, odstawić.
- Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, czosnek obrać, posiekać.
- Sos; na roztopionym maśle zeszklić posiekany czosnek, dodać posiekany szpinak, wlać śmietanę, przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu 10 minut, dodać starty ser, przemieszać, przyprawić gałką muszkatołową, solą i białym pieprzem, mieszając dusić do czasu, aż ser całkowicie się rozpuści.
- Filety rybne obtoczyć w mące, smażyć na mocno rozgrzanym oleju z obu stron na złocisty kolor Zobacz Info; Rady dotyczące smażenia ryb.
- Rybę podawać na ciepło z gorącym sosem, przybrać gałązką natki pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania warzyw ; Rady dotyczące smażenia ryb ; Rady dotyczące ryb ; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące czosnku ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ryb ; Właściwości lecznicze oleju