Składniki
- 1 cały kurczak
- 1 duża cebula
- 1 duża papryka zielona
- 2 duże pomidory
- 100 ml śmietany 30%
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki smalcu
- sól, pieprz
- kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Kurczaka dokładnie oczyścić, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, podzielić na porcje, oprószyć solą i pieprzem, odstawić na około 30 minut w chłodne miejsce.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę, paprykę umyć, osuszyć, przekroić, oczyścić z nasion i białych części, pokroić w cienkie paski, pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, pokroić na ćwiartki.
- Na rozgrzanym smalcu Zobacz Info; Dlaczego warto zwrócić uwagę na smalec zeszklić pokrojoną cebulę, oprószyć ją słodką papryką, przemieszać, dodać porcje kurczaka i obsmażyć je z każdej strony, całość podlać niewielką ilością gorącej przegotowanej wody, dusić pod przykryciem na małym ogniu 15 minut, następnie dodać pokrojoną paprykę, pokrojone pomidory, całość oprószyć solą, dusić dalej pod przykryciem na małym ogniu do czasu, aż mięso będzie miękkie.
- Gotowe porcje kurczaka wyjąć z sosu, odłożyć, śmietanę wymieszać z mąką, wlać do gotującego się sosu Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania – Zagęszczenie sosu, przemieszać, ponownie do sosu włożyć porcje kurczaka, dusić jeszcze około 8 minut.
- Porcje kurczaka podawać na ciepło z sosem, przybrane gałązką natki pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące papryki ; Rady dotyczące pomidorów ; Właściwości lecznicze warzyw
Kulinarek poleca; Dlaczego warto zwrócić uwagę na smalec
Kulinarek poleca; Smalec aromatyczny ; Smalec grzybowy ; Smalec z wędzonką