Składniki
- 7 dużych młodych ziemniaków
- 50 dag mielonego mięsa wieprzowego
- 10 dag żółtego sera
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów
- 1 szklanka śmietany 30%
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki oleju
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Ziemniaki dokładnie umyć, obrać lub oskrobać, opłukać, zalać zimną wodą, posolić, zagotować, po zawrzeniu wody zmniejszyć ogień, gotować dalej pod przykryciem około 20 minut Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania warzyw, odcedzić, wystudzić, każdy przekroić wzdłuż.
- Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę i czosnek obrać, posiekać, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, posiekać.
- Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę i czosnek, dodać mięso, koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki wraz z zalewą, przemieszać, przyprawić solą i pieprzem, cały czas mieszając smażyć 10 minut.
- Sos; ser połączyć ze śmietaną, dodać szczyptę gałki muszkatołowej, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać.
- Ziemniaki ułożyć przecięciem do góry w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu, na każdym ziemniaku położyć porcję usmażonego mięsa, polać przygotowanym sosem, zapiekać 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C.
- Podawać na gorąco, posypać posiekaną natką pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania warzyw ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ziemniaków ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Ziemniaki puree zapiekane z mięsem mielonym