ZIEMNIAKI ZAPIEKANE Z MIĘSEM MIELONYM W SOSIE SEROWYM


Składniki

  • 7 dużych młodych ziemniaków
  • 50 dag mielonego mięsa wieprzowego
  • 10 dag żółtego sera
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki oleju
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek natki pietruszki

Etapy przygotowania

  • Ziemniaki dokładnie umyć, obrać lub oskrobać, opłukać, zalać zimną wodą, posolić, zagotować, po zawrzeniu wody zmniejszyć ogień, gotować dalej pod przykryciem około 20 minut Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania warzyw, odcedzić, wystudzić, każdy przekroić wzdłuż.
  • Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę i czosnek obrać, posiekać, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, posiekać.
  • Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę i czosnek, dodać mięso, koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki wraz z zalewą, przemieszać, przyprawić solą i pieprzem, cały czas mieszając smażyć 10 minut.
  • Sos; ser połączyć ze śmietaną, dodać szczyptę gałki muszkatołowej, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać.
  • Ziemniaki ułożyć przecięciem do góry w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu, na każdym ziemniaku położyć porcję usmażonego mięsa, polać przygotowanym sosem, zapiekać 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C.
  • Podawać na gorąco, posypać posiekaną natką pietruszki.
  •  

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania warzyw ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ziemniaków ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Ziemniaki puree zapiekane z mięsem mielonym

PROMOCJA [Promuj się w Kulinarku Więcej…]

Receptury Kulinarka

 

 

Promuj i Reklamuj się w Kulinarku

 

To może być Twoje miejsce