Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 60 dag mielonego mięsa wieprzowego
- 3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 duże marchewki
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 jajka
- 4 łyżki masła
- 3 łyżki oleju
- słodka i ostra mielona papryka
- oregano
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Ziemniaki dokładnie umyć, obrać, opłukać, zalać zimną wodą, posolić, zagotować, po zawrzeniu wody zmniejszyć ogień, gotować dalej pod przykryciem około 20 minut Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania warzyw, odcedzić, dodać masło, dokładnie rozgnieść, odstawić.
- Cebule i czosnek obrać, posiekać, marchew umyć, obrać, pokroić w kostkę, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, posiekać.
- Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę, czosnek i marchew, dodać mięso, dokładnie przemieszać, smażyć 3 minuty, podlać 1/2 szklanki ciepłej przegotowanej wody, przyprawić słodką i ostrą papryką, oregano, solą i pieprzem, ponownie przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut.
- Do rozgniecionych ziemniaków wbić jajka, dodać posiekaną natkę pietruszki (część natki pozostawić do dekoracji), przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
- Masę mięsną przełożyć do natłuszczonego żaroodpornego naczynia, na wierzchu mięsa ułożyć ziemniaki, zapiekać 40 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni C.
- Podawać na gorąco, posypać posiekaną natką pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania warzyw ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ziemniaków ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Ziemniaki zapiekane z mięsem mielonym w sosie serowym