ZIEMNIAKI PUREE ZAPIEKANE Z MIĘSEM MIELONYM


Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 60 dag mielonego mięsa wieprzowego
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 duże marchewki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 jajka
  • 4 łyżki masła
  • 3 łyżki oleju
  • słodka i ostra mielona papryka
  • oregano
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Ziemniaki dokładnie umyć, obrać, opłukać, zalać zimną wodą, posolić, zagotować, po zawrzeniu wody zmniejszyć ogień, gotować dalej pod przykryciem około 20 minut Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania warzyw, odcedzić, dodać masło, dokładnie rozgnieść, odstawić.
  • Cebule i czosnek obrać, posiekać, marchew umyć, obrać, pokroić w kostkę, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, posiekać.
  • Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę, czosnek i marchew, dodać mięso, dokładnie przemieszać, smażyć 3 minuty, podlać 1/2 szklanki ciepłej przegotowanej wody, przyprawić słodką i ostrą papryką, oregano, solą i pieprzem, ponownie przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut.
  • Do rozgniecionych ziemniaków wbić jajka, dodać posiekaną natkę pietruszki (część natki pozostawić do dekoracji), przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
  • Masę mięsną przełożyć do natłuszczonego żaroodpornego naczynia, na wierzchu mięsa ułożyć ziemniaki, zapiekać 40 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni C.
  • Podawać na gorąco, posypać posiekaną natką pietruszki.
  •  

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania warzyw ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ziemniaków ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Ziemniaki zapiekane z mięsem mielonym w sosie serowym

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]