Składniki
- 1 puszka czerwonej fasolki
- 1 puszka kukurydzy
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 2 cebule czerwone
- 3 pomidory
- 4 ogórki konserwowe
- kilka gałązek natki pietruszki
- bazylia, oregano
Składniki na sos
- 4 łyżki oliwy
- 1łyżka octu winnego
- 1 łyżka keczupu
- 1 łyżeczka sosu tabasco
- duża szczypta chili
- sól, bazylia, oregano
Etapy przygotowania
- Fasolkę i kukurydzę osączyć z zalewy, papryki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, przeciąć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w cienkie, krótkie paski, cebulę obrać, pokroić w cienkie piórka, pomidory umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na małe cząstki, ogórki pokroić w kostkę, wszystkie składniki połączyć, oprószyć bazylią i oregano, przemieszać.
- Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, drobno posiekać, odstawić.
- Sos; oliwę połączyć z octem, keczupem i tabasco, dodać szczyptę chili, soli, bazylii i oregano, wymieszać, odstawić pod przykryciem na 5 – 10 minut.
- Sałatkę polać sosem, przemieszać, przełożyć do salaterki, wierzch posypać posiekaną natką pietruszki, odstawić do lodówki na 30 minut.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące oliwy ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oliwy ; Właściwości lecznicze ziół
Kulinarek poleca; Ogórki konserwowe ; Ogórki konserwowe z cebulą ; Ogórki konserwowe z chrzanem