SAŁATKA MEKSYKAŃSKA

Sałatka (OneDrive) 
Składniki

  • 1 puszka czerwonej fasolki
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 2 cebule czerwone
  • 3 pomidory
  • 4 ogórki konserwowe
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • bazylia, oregano

Składniki na sos

Sos (OneDrive)

  • 4 łyżki oliwy
  • 1łyżka octu winnego
  • 1 łyżka keczupu
  • 1 łyżeczka sosu tabasco
  • duża szczypta chili
  • sól, bazylia, oregano

Etapy przygotowania

  • Fasolkę i kukurydzę osączyć z zalewy, papryki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, przeciąć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w cienkie, krótkie paski, cebulę obrać, pokroić w cienkie piórka, pomidory umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na małe cząstki, ogórki pokroić w kostkę, wszystkie składniki połączyć, oprószyć bazylią i oregano, przemieszać.
  • Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, drobno posiekać, odstawić.
  • Sos; oliwę połączyć z octem, keczupem i tabasco, dodać szczyptę chili, soli, bazylii i oregano, wymieszać, odstawić pod przykryciem na 5 – 10 minut.
  • Sałatkę polać sosem, przemieszać, przełożyć do salaterki, wierzch posypać posiekaną natką pietruszki, odstawić do lodówki na 30 minut.

Sałatka (OneDrive)

Sałatka (OneDrive) 

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące oliwy ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oliwy ; Właściwości lecznicze ziół

Kulinarek poleca; Ogórki konserwowe ; Ogórki konserwowe z cebulą ; Ogórki konserwowe z chrzanem

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]