Składniki
- 1,5 kg surowego boczku
- 6 ząbków czosnku
- 2 łyżki soli
- 1 łyżeczka imbiru
- 5 łyżek sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- olej
- kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Boczek umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, skórkę naciąć w kwadraty.
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, rozetrzeć z solą i imbirem, masą czosnkową ze wszystkich stron natrzeć przygotowany boczek, boczek zawinąć w folię spożywczą, odstawić na całą noc do lodówki.
- W garnku zagotować wodę, do wrzątku włożyć odwinięty z folii boczek (mięso powinno być przykryte wodą), gotować 5 minut, wyjąć z wody, osączyć, ułożyć skórką do dołu w brytfance z rusztem posmarowanym olejem, piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia, po tym czasie wyjąć boczek z piekarnika, obrócić skórką do góry, posmarować sosem sojowym wymieszanym z miodem, piec jeszcze około 40 minut w temperaturze 180 stopni C (skórka powinna być przyrumieniona i chrupiąca).
- Upieczony boczek wyjąć z piekarnika, ostudzić, zimny włożyć na całą noc do lodówki, dobrze schłodzony będzie się łatwo kroić.
- Schłodzony boczek pokroić w plastry, ułożyć na półmisku, przybrać gałązką natki pietruszki.
Info Kulinarka
Doskonała przystawka na każdą okazję, wyśmienity do kanapek
Kulinarek poleca; Rady dotyczące pieczenia ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące czosnku ; Rady dotyczące miodu ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze miodu ; Właściwości lecznicze oleju ; Właściwości lecznicze przypraw
Kulinarek poleca; wyśmienity do boczku Sos chrzanowy z jabłkiem
Kulinarek poleca; Sosy do zimnych i ciepłych przekąsek ; Przystawki do mięs i wędlin