SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM W BROKUŁACH


Składniki

  • 20 dag żółtego sera w kawałku
  • 1 brokuł
  • 1 duża czerwona cebula
  • 2 pory
  • 2 puszki tuńczyka w kawałku
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • 10 drylowanych czarnych oliwek
  • 6 łyżek oliwy
  • 1/2 cytryny
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Brokuł opłukać, podzielić na różyczki, włożyć do osolonego wrzątku, gotować (blanszować) 5 minut Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania warzyw, osączyć, ostudzić.
  • Ser pokroić w kostkę, cebulę obrać, pokroić w krążki, pory oczyścić, białe części pokroić w plasterki, tuńczyka osączyć z zalewy, podzielić na kawałki, pomidorki umyć, przekroić, oliwki osaczyć z zalewy, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, posiekać, odstawić.
  • Sos; oliwę połączyć z sokiem wyciśniętym z cytryny, przyprawić solą i pieprzem.
  • Brokuły połączyć z serem, cebulą, porami, tuńczykiem, pomidorkami i oliwkami, przemieszać, polać sosem, ponownie przemieszać, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 15 minut.
  • Sałatkę podawać w salaterce, wierzch posypać posiekaną natką pietruszki.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania warzyw ; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oliwy

Kulinarek poleca; Sałatkę z tuńczykiem w kukurydzy ; Sałatkę z tuńczykiem w pomidorach ; Sałatkę z tuńczykiem w ziemniakach

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]