Składniki
- 20 dag żółtego sera w kawałku
- 1 brokuł
- 1 duża czerwona cebula
- 2 pory
- 2 puszki tuńczyka w kawałku
- 4 pomidorki koktajlowe
- 10 drylowanych czarnych oliwek
- 6 łyżek oliwy
- 1/2 cytryny
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Brokuł opłukać, podzielić na różyczki, włożyć do osolonego wrzątku, gotować (blanszować) 5 minut Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania warzyw, osączyć, ostudzić.
- Ser pokroić w kostkę, cebulę obrać, pokroić w krążki, pory oczyścić, białe części pokroić w plasterki, tuńczyka osączyć z zalewy, podzielić na kawałki, pomidorki umyć, przekroić, oliwki osaczyć z zalewy, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, posiekać, odstawić.
- Sos; oliwę połączyć z sokiem wyciśniętym z cytryny, przyprawić solą i pieprzem.
- Brokuły połączyć z serem, cebulą, porami, tuńczykiem, pomidorkami i oliwkami, przemieszać, polać sosem, ponownie przemieszać, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 15 minut.
- Sałatkę podawać w salaterce, wierzch posypać posiekaną natką pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania warzyw ; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oliwy
Kulinarek poleca; Sałatkę z tuńczykiem w kukurydzy ; Sałatkę z tuńczykiem w pomidorach ; Sałatkę z tuńczykiem w ziemniakach