Składniki
- 6 dużych pomidorów
- 2 puszki tuńczyka w kawałku
- 5 jajek
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 szklanka majonezu
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Jajka włożyć do zimnej lekko posolonej wody, doprowadzić do wrzenia wody, zmniejszyć ogień, gotować (na twardo) 9 minut od chwili zawrzenia wody, ugotowane włożyć do zimnej wody Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania, ostudzić, obrać, pokroić w ósemki.
- Pomidory umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w ósemki (usunąć miąższ z nasionkami), tuńczyka osączyć z zalewy, rozdrobnić widelcem, rzodkiewki oczyścić, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w cienkie plasterki, szczypiorek opłukać, osuszyć, grubo posiekać.
- Pokrojone jajka połączyć z pomidorami, rozdrobnionym tuńczykiem, pokrojoną rzodkiewką, posiekanym szczypiorkiem (część szczypiorku pozostawić do dekoracji), wszystkie składniki przemieszać, przyprawić solą i pieprzem, polać majonezem, ponownie przemieszać, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 15 minut.
- Sałatkę podawać w salaterce, wierzch posypać posiekanym szczypiorkiem.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące warzyw ; Właściwości lecznicze warzyw
Kulinarek poleca; Sałatkę z tuńczykiem w brokułach ; Sałatkę z tuńczykiem w kukurydzy ; Sałatkę z tuńczykiem w ziemniakach