Składniki
- 60 dag ziemniaków
- 2 puszki tuńczyka w kawałku
- 2 puszki kukurydzy
- 2 cebule
- 1 pęczek natki pietruszki
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz, słodka papryka
Etapy przygotowania
- Ziemniaki umyć, ugotować w skórkach w osolonej wodzie, ostudzić, obrać ze skórek Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, pokroić w kostkę.
- Tuńczyka i kukurydzę osączyć z zalewy, tuńczyka podzielić na kawałki, połączyć z kukurydzą, dodać obraną i drobno posiekaną cebulą, pokrojone ziemniaki, opłukaną i posiekaną natkę pietruszki (część posiekanej natki pozostawić do dekoracji), wszystko dokładnie wymieszać, połączyć oliwą, przyprawić solą, pieprzem, słodką papryką, przemieszać, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 15 minut.
- Sałatkę podawać w salaterce, wierzch posypać posiekaną natką pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze oliwy
Kulinarek poleca; Sałatkę z tuńczykiem w brokułach ; Sałatkę z tuńczykiem w kukurydzy ; Sałatkę z tuńczykiem w pomidorach