INDYK Z GRILLA W MARYNACIE WINNEJ Z POMIDOROWĄ SALSĄ


Składniki

  • 80 dag piersi indyka

Składniki marynaty

  • 8 łyżek oliwy
  • 5 łyżek białego wytrawnego wina
  • 4 łyżki musztardy rosyjskiej
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Składniki salsy

  • 50 dag pomidorów
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek oregano
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pociąć w długie paski.
  • Marynata; oliwę połączyć z winem i musztardą, dodać obrany, drobno posiekany czosnek, przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 15 minut.
  • Marynatą zalać przygotowane mięso, przemieszać, odstawić pod przykryciem na 3 godziny lub całą noc do lodówki.
  • Pomidory sparzyć wrzątkiem wody, obrać ze skórek Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, pokroić w kostkę, szczypiorek i listki oregano opłukać, osuszyć, drobno posiekać.
  • Salsa; pokrojone pomidory połączyć z posiekanym szczypiorkiem i oregano, dodać oliwę, przyprawić solą i pieprzem, przemieszać, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 30 minut.
  • Mięso wyjąć z marynaty, paski mięsa zwiać w ruloniki (ślimaczki), ruloniki mięsa nadziać na patyki do szaszłyków, grillować na rozgrzanym grillu po około 8 minut z każdej strony, podawać z salsą i pieczywem.
  •  

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące grillowania ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące oliwy ; Rady dotyczące wina ; Rady dotyczące musztardy ; Rady dotyczące czosnku ; Rady dotyczące pomidorów ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oliwy

Kulinarek poleca; Salsę pomidorową z ogórkami

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]