Składniki
- 80 dag piersi indyka
Składniki marynaty
- 8 łyżek oliwy
- 5 łyżek białego wytrawnego wina
- 4 łyżki musztardy rosyjskiej
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Składniki salsy
- 50 dag pomidorów
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 pęczek oregano
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pociąć w długie paski.
- Marynata; oliwę połączyć z winem i musztardą, dodać obrany, drobno posiekany czosnek, przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 15 minut.
- Marynatą zalać przygotowane mięso, przemieszać, odstawić pod przykryciem na 3 godziny lub całą noc do lodówki.
- Pomidory sparzyć wrzątkiem wody, obrać ze skórek Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, pokroić w kostkę, szczypiorek i listki oregano opłukać, osuszyć, drobno posiekać.
- Salsa; pokrojone pomidory połączyć z posiekanym szczypiorkiem i oregano, dodać oliwę, przyprawić solą i pieprzem, przemieszać, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 30 minut.
- Mięso wyjąć z marynaty, paski mięsa zwiać w ruloniki (ślimaczki), ruloniki mięsa nadziać na patyki do szaszłyków, grillować na rozgrzanym grillu po około 8 minut z każdej strony, podawać z salsą i pieczywem.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące grillowania ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące oliwy ; Rady dotyczące wina ; Rady dotyczące musztardy ; Rady dotyczące czosnku ; Rady dotyczące pomidorów ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oliwy
Kulinarek poleca; Salsę pomidorową z ogórkami