Składniki
- 80 dag mielonego mięsa z karkówki
- 1 papryka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 4 łyżeczki musztardy
- 4 łyżeczki posiekanej bazylii
- 4 łyżeczki tartej bułki
- sól, pieprz, mielona ostra papryka
- olej
Etapy przygotowania
- Cebulę i czosnek obrać, posiekać, paprykę umyć, osuszyć, przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paski i posiekać.
- Mięso połączyć z posiekaną cebulą, czosnkiem i papryką, wbić jajka, dodać musztardę, bazylię, tartą bułkę, przyprawić mieloną ostrą papryką, solą i pieprzem, wyrobić masę mięsną.
- Z masy mięsnej uformować płaskie, owalne kotlety, z każdej strony posmarować je olejem i ułożyć na aluminiowej tacy.
- Kotlety grillować na mocno rozgrzanym grillu około 15 minut, od czasu do czasu je odwracając.
- Hamburgery podawać wraz z sosem czosnkowym.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące grillowania ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące musztardy ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Hamburgery z grilla inaczej ; Sos czosnkowy