Składniki
- 50 dag mielonego mięsa drobiowego
- 30 dag mielonego mięsa z łopatki wieprzowej
- 1 duża cebula
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki tartej bułki
- 1/2 szklanki gęstej śmietany
- sól, pieprz
Składniki dodatkowe
- olej
Etapy przygotowania
- Mięso drobiowe wymieszać z mięsem wieprzowym, do mięsa dodać obraną drobno posiekaną cebulę, szczypiorek, natkę pietruszki, mąkę, tartą bułkę, śmietanę, wszystko razem wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wyrobić masę mięsną (jeśli będzie za rzadka dodać więcej tartej bułki).
- Z masy mięsnej uformować płaskie, owalne kotlety, z każdej strony posmarować je olejem.
- Kotlety grillować po około 3 minuty z każdej strony.
- Hamburgery podawać wraz z sosem czosnkowym.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące grillowania ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Hamburgery z grilla inaczej ; Sos czosnkowy