Składniki
- 80 dag ziemniaków
- 4 jajka
- 3 kawałki surowej białej kiełbasy
- 6 ogórków konserwowych
- 1 cebula
- 2 duże kwaśne jabłka
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 listek laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren czarnego pieprzy
- kilka gałązek natki pietruszki
Składniki na sos
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 100 ml majonezu
- 1/2 cytryny
- mielona ostra papryka
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Ziemniaki dokładnie umyć, zagotować osoloną wodę z 2 obranymi ząbkami czosnku i łyżeczką tymianku, wrzątkiem wody zalać umyte ziemniaki w skórkach i ponownie doprowadzić do wrzenia wody, następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez około 25 minut, po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, przestudzić, obrać ze skórek, pokroić w plasterki Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw.
- Jajka ugotować na twardo, włożyć do zimnej wody Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania, ostudzić, obrać, posiekać.
- Białą kiełbasę opłukać, zalać zimną wodą, dodać 1 obrany ząbek czosnku, liść laurowy, ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu, doprowadzić do lekkiego zagotowania wody (woda powinna tylko “mrugać”, a nie gotować się), gotować na małym ogniu około 15 minut, wyjąć z wody, każdy kawałek nakłuć 2 – 3 razy widelcem, osączyć, ostudzić, obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
- Ogórki Kulinarek poleca Przetwory osączyć z zalewy, pokroić w kostkę, cebulę obrać, pokroić w kostkę, jabłka umyć, obrać, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.
- Sos; jogurt połączyć z majonezem, przyprawić sokiem z cytryny, papryką, solą i pieprzem.
- Pokrojone w półplasterki ziemniaki połączyć z posiekanymi jajkami, pokrojoną białą kiełbasą, ogórkami, cebulą, jabłkami, wszystko razem delikatnie przemieszać, zalać przygotowanym sosem, ponownie delikatnie przemieszać, przyprawić ewentualnie solą, pieprzem i papryką, odstawić do lodówki na około 30 minut.
- Sałatkę podawać przybraną gałązką natki pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące jabłek ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze owoców ; Właściwości lecznicze ziół
Kulinarek poleca; Ogórki konserwowe ; Ogórki konserwowe z cebulą ; Ogórki konserwowe z chrzanem ; Przetwory