ROLADKI WOŁOWE Z BOCZKIEM DUSZONE W SOSIE GRZYBOWYM


Składniki

  • 80 dag polędwicy wołowej
  • 8 plastrów boczku
  • 8 suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 1 ogórek kiszony
  • 1 szklanka bulionu wołowego
  • 2 łyżki mąki
  • 1 listek laurowy
  • musztarda francuska
  • olej
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek natki pietruszki

Etapy przygotowania

  • Polędwicę oczyścić z błony, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w plastry, każdy plaster delikatnie rozbić, oprószyć solą i pieprzem, odstawić.
  • Grzyby opłukać, zalać 300 ml wody, moczyć 3 godziny, ugotować w tej samej wodzie, odcedzić zachowując 1/2 szklanki wywaru grzybowego, grzyby i wywar wystudzić.
  • Grzyby pokroić w paski, ogórek pokroić w ćwiartki, cebulę obrać, pokroić w piórka.
  • Plastry polędwicy posmarować musztardą, na każdym ułożyć 1 lub 2 plastry boczku, kawałek ogórka i grzybka, każdy zwinąć w rulonik, spiąć wykałaczką lub obwiązać nicią i oprószyć mąką.
  • Rozgrzać olej, roladki obsmażyć z każdej strony na złocisty kolor, obsmażone roladki przełożyć do rondla, zalać bulionem i wywarem grzybowym, dodać pozostałe grzyby, pokrojoną cebulę, liść laurowy, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 60 minut, aż nabiorą miękkości (w razie potrzeby roladki podlać niewielką ilością przegotowanej wody), pod koniec duszenia sos doprawić solą i pieprzem.
  • Roladki podawać z sosem, przybrane gałązką natki pietruszki.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące oleju ; Rady dotyczące musztardy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]