PIECZARKOWA Z KLOPSIKAMI


Składniki

  • 25 dag pieczarek
  • 25 dag mielonego mięsa wieprzowego
  • 25 dag żółtego sera
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 1,5 l bulionu warzywnego z kostki
  • olej
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Etapy przygotowania

  • Pieczarki oczyścić, umyć, pociąć w cienkie plasterki, marchewkę umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę, cebulę obrać, posiekać.
  • W garnku na rozgrzanym maśle krótko podsmażyć pieczarki, dodać pokrojoną marchewkę i posiekaną cebulę, przemieszać, smażyć 5 minut, oprószyć mąką, zasmażyć nie rumieniąc, cały czas mieszając powoli wlać zimny bulion, zagotować, zmniejszyć ogień, gotować pod przykryciem 25 minut.
  • Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do zupy pod koniec gotowania, mieszając gotować, aż ser się rozpuści, przyprawić solą i pieprzem.
  • Klopsiki; do mięsa wbić jajko, dodać tartą bułkę, wyrobić masę, z wyrobionej masy uformować niewielkie kuliste klopsiki, rozgrzać olej, klopsiki usmażyć na rumiano.
  • Do każdej porcji zupy włożyć kilka klopsików, posypać posiekaną natką pietruszki.
  •  

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania zup ; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]