Składniki
- 25 dag pieczarek
- 25 dag mielonego mięsa wieprzowego
- 25 dag żółtego sera
- 1 marchew
- 1 cebula
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 1,5 l bulionu warzywnego z kostki
- olej
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Etapy przygotowania
- Pieczarki oczyścić, umyć, pociąć w cienkie plasterki, marchewkę umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę, cebulę obrać, posiekać.
- W garnku na rozgrzanym maśle krótko podsmażyć pieczarki, dodać pokrojoną marchewkę i posiekaną cebulę, przemieszać, smażyć 5 minut, oprószyć mąką, zasmażyć nie rumieniąc, cały czas mieszając powoli wlać zimny bulion, zagotować, zmniejszyć ogień, gotować pod przykryciem 25 minut.
- Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do zupy pod koniec gotowania, mieszając gotować, aż ser się rozpuści, przyprawić solą i pieprzem.
- Klopsiki; do mięsa wbić jajko, dodać tartą bułkę, wyrobić masę, z wyrobionej masy uformować niewielkie kuliste klopsiki, rozgrzać olej, klopsiki usmażyć na rumiano.
- Do każdej porcji zupy włożyć kilka klopsików, posypać posiekaną natką pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania zup ; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju