Składniki
- 40 dag żeberek
- 30 dag kiszonej kapusty
- 20 dag wędzonego boczku
- 4 ziemniaki
- 1 pęczek włoszczyzny
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 grzybki suszone
- 2 listki laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- majeranek
- 2 łyżki masła
- 2 l bulionu warzywnego z kostki
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Mięso umyć, podzielić na części, kapustę odcisnąć (zbyt kwaśną opłukać, dokładnie odcisnąć), drobno poszatkować, ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić w kostkę, włoszczyznę umyć, obrać, pokroić na części, cebulę obrać, posiekać, czosnek obrać, pokroić w plasterki, grzyby opłukać zalać niewielką ilością zimnej wody (najlepiej moczyć przez noc).
- Mięso przełożyć do garnka, zalać bulionem warzywnym, zagotować, do gotującego się mięsa dodać; boczek w całości, pokrojoną włoszczyznę, listki laurowe, ziele angielskie, namoczone wcześniej grzyby wraz z zalewą, gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
- Na rozgrzanym maśle zarumienić posiekaną cebulę, dodać posiekaną kapustę, przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu 15 minut.
- Ugotowane mięso i warzywa przecedzić, zachowując wywar, mięso, boczek i grzyby.
- Mięso oddzielić od kości i z boczkiem pokroić w kostkę, grzyby pokroić w paski, pokrojone mięso, boczek, grzyby i podduszoną kapustę dodać do wywaru, przemieszać, ponownie zagotować, dodać pokrojone ziemniaki i pokrojony czosnek, ponownie przemieszać, przyprawić solą, pieprzem i majerankiem, gotować jeszcze około 15 minut.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania zup ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze warzyw
Kulinarek poleca; Kapuśniak z boczkiem ; Kapuśniak z kiełbasą ; Kapuśniak z pulpecikami