Składniki
- 80 dag ziemniaków
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka tymianku
- 6 jajek
- 2 czerwone cebule
- 1 ogórek
- 1 papryka czerwona
- 1 marchew
- 1/2 główki sałaty lodowej
- 2 łyżki oliwy
Składniki na sos
- 10 łyżek oliwy
- 3 łyżki musztardy
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Ziemniaki dokładnie umyć, zagotować osoloną wodę z obranym czosnkiem i tymiankiem, wrzątkiem wody zalać umyte ziemniaki w skórkach i ponownie doprowadzić do wrzenia wody, następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez około 25 minut, po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, przestudzić, obrać ze skórek, pokroić w półplasterki Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw.
- Jajka ugotować na twardo, włożyć do zimnej wody Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania, ostudzić, obrać, pokroić w ósemki.
- Cebule obrać, pokroić na talarki lub piórka, ogórek umyć, obrać, pokroić w plasterki, paprykę umyć, przekroić na cztery części, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski, marchew umyć, obrać, zetrzeć na grubej tarce, sałatę umyć, osączyć, grubo pokroić.
- Sos; oliwę połączyć z musztardą i octem, dodać koperek i zioła, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać.
- Wszystkie składniki razem wymieszać, polać sosem i jeszcze raz przemieszać, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 30 minut.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące musztardy ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oliwy
Kulinarek poleca; Sosy do sałatek i surówek