GULASZ RYBNY Z PAPRYKĄ


Składniki

  • 1 kg filetów rybnych z dorsza
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 cytryna
  • 3 ziemniaki
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 duże cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 2 pomidory
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml śmietany
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżka posiekanego świeżego majeranku
  • 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki
  • mielona papryka
  • mielony imbir
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek natki pietruszki

Etapy przygotowania

  • Filety rybne opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny (pozostawić 1 łyżkę soku), oprószyć pieprzem, odstawić na 15 minut.
  • Paprykę umyć, osuszyć, rozciąć wzdłuż, oczyścić z gniazd nasiennych, pociąć w paski, ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, pomidory sparzyć wrzątkiem, przelać zimną wodą, obrać ze skórki Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, pokroić na cząstki.
  • Czosnek i cebulę obrać, posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać pokrojoną paprykę, pokrojone ziemniaki, przemieszać, smażyć 10 minut na małym ogniu, pod koniec smażenia dodać pokrojone pomidory, wlać bulion warzywny, przemieszać, zagotować, dodać przygotowane filety rybne, przyprawić do smaku solą, papryką i imbirem, gotować 10 minut na małym ogniu, pod koniec gotowania dodać śmietanę wymieszaną z mąką, posiekany majeranek, natkę pietruszki, łyżkę soku z cytryny, całość wymieszać, zagotować.
  • Gulasz podawać na ciepło w miseczkach, przybrany gałązką natki pietruszki.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące ryb ; Rady dotyczące gotowania ryb ; Rady dotyczące warzyw ; Właściwości lecznicze ryb ; Właściwości lecznicze warzyw ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]