Składniki
- 30 dag fasolki szparagowej zielonej
- 30 dag fasolki szparagowej żółtej
- 6 pomidorów
- 2 cebule
- 1 cytryna
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki posiekanej bazylii
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Fasolkę umyć, oczyścić z włókien, pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do wrzącej, osolonej wody, doprowadzić do wrzenia, gotować 10 minut, odcedzić, na durszlaku przelać zimną wodą i osączyć Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw.
- Pomidory umyć, osuszyć, pokroić na cząstki, cebulę obrać, pokroić w talarki, przelać wrzątkiem, osączyć.
- Sos; oliwę wymieszać z sosem sojowym, dodać sok wyciśnięty z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną bazylię (część pozostawić do dekoracji), przyprawić solą i pieprzem, wszystko razem dokładnie wymieszać.
- Fasolkę połączyć z pomidorami i cebulą, przemieszać, polać przygotowanym sosem, ponownie przemieszać, wstawić pod przykryciem do lodówki na około 15 minut.
- Sałatkę podawać w salaterce, wierzch posypać posiekaną bazylią.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oliwy
Kulinarek poleca; Sałatkę z fasolką szparagową i bobem ; Sałatkę z fasolką szparagową i pieczarkami