SAŁATKA Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ I POMIDORAMI


Składniki

  • 30 dag fasolki szparagowej zielonej
  • 30 dag fasolki szparagowej żółtej
  • 6 pomidorów
  • 2 cebule
  • 1 cytryna
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki posiekanej bazylii
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Fasolkę umyć, oczyścić z włókien, pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do wrzącej, osolonej wody, doprowadzić do wrzenia, gotować 10 minut, odcedzić, na durszlaku przelać zimną wodą i osączyć Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw.
  • Pomidory umyć, osuszyć, pokroić na cząstki, cebulę obrać, pokroić w talarki, przelać wrzątkiem, osączyć.
  • Sos; oliwę wymieszać z sosem sojowym, dodać sok wyciśnięty z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną bazylię (część pozostawić do dekoracji), przyprawić solą i pieprzem, wszystko razem dokładnie wymieszać.
  • Fasolkę połączyć z pomidorami i cebulą, przemieszać, polać przygotowanym sosem, ponownie przemieszać, wstawić pod przykryciem do lodówki na około 15 minut.
  • Sałatkę podawać w salaterce, wierzch posypać posiekaną bazylią.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oliwy

Kulinarek poleca; Sałatkę z fasolką szparagową i bobem ; Sałatkę z fasolką szparagową i pieczarkami

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]